Életmód

Felejtsd el az esszenciális olajokat, nem sok hatásuk van!

Illatosítónak használható, de az egészségre nézve sokat ne várjunk ezektől a szerektől.

Az úgynevezett esszenciális olajokat az emberiség már évezredek óta használja parfümként, a holttestek bebalzsamozásához és különféle olyan készítményekben, amelyeknek gyógyhatást tulajdonítanak. Ennél súlyosabb, hogy az esszenciális olajokat kifejezetten komoly betegségek – például daganatos megbetegedések – természetes gyógymódjaként is ajánlgatják a kellően profitéhes weboldalak, noha a létező tudományos kutatások ezt nem támasztják alá. Cserébe csúnya mellékhatások jelentkezhetnek az olajok alkalmazásának következményeként.

Az olyan esszenciális olajok, mint például a levendula vagy az eukaliptusz kétségtelenül kellemes illatúak, azonban, amikor olyanokat olvasunk az interneten, hogy valaki a kemoterápia helyett használta ezeket a szereket, és a daganat növekedése leállt, vagy akár a visszájára is fordult, az minimum fenntartásokkal kezelendő beszámoló kellene hogy legyen.

Persze nem elképzelhetetlen, hogy egyes embereknél valóban visszahúzódjon a daganat, de a tudomány jelenlegi állása szerint ez kevésbé az esszenciális olajok, mint inkább más tényezők hatására történhet.

Az esszenciális olajok pozitív hatását nem sok minden bizonyítja (Fotó: iStockphoto)

Mik is azok az esszenciális olajok?

Mint a példákból is látható, az ilyen olajokat különféle növények eltérő részeiből – levelek, gyökérzet, magvak – sajtolják, majd desztillálják. Így gyakorlatilag afféle koncentrátum jön létre a növényből, amelyet előszeretettel használnak úgynevezett aromaterápiára. Egyes növények – például a borsmenta – az ígéret szerint energetizálnak, míg például a levendula nyugtató, a jázmin pedig kedélyjavító hatású. Ennél szélsőségesebb, amikor azt állítják, hogy az olajok hatékonyak például a rák, bizonyos szívbetegségek, fertőzések vagy épp a diabétesz tünetei ellen.

Ez persze jól hangzik, hiszen ki ne részesítené előnyben a természetes anyagokat a gyógyszerekkel szemben, ha azoknak ilyen pozitív hatásuk van? A gond csak az, hogy jelenlegi tudásunk szerint ez távolról sincs így.

Az esszenciális olajoknak alig van bizonyított hatása

Már eleve az is probléma, hogy mivel ezek az olajok nem minősülnek gyógyszernek, nem vonatkoznak rájuk a szigorú szabályok, így a népszerűsítésük elé sem gördítenek akadályokat a különféle hatóságok és szabályozó testületek. Ennek köszönhető az is, hogy kevés a komolyan vehető tudományos kutatás, amely alátámasztaná a pozitív hatásokat.

Erre hívta fel a figyelmet Gary Soffer, a Yale egyetem rákkutató központjának ügyvezető igazgatója is, a Huffington Post értesülései szerint. A szakember rámutatott, hogy az efféle kutatások gyakran rendkívül kis mintán vagy hibás módszertannal készülnek, eredményeik így megkérdőjelezhetőek. Ráadásul a kutatások egy részében csak egereken tesztelték a hatást, embereken nem.

Az esszenciális olajokkal kapcsolatos egyik gyakori állítás, hogy nyugtató és szorongásoldó hatásuk van, emellett az alvásban is segíthet. Az ezzel kapcsolatos kutatásokat megvizsgálva azonban azt találjuk, hogy a következtetések ingatag lábon állnak, a feltárt bizonyítékok nem kellően szilárdak ahhoz, hogy tudományos szempontból komolyan lehessen venni azokat.

Nem az olaj hat, hanem a placebo

Soffer arra figyelmeztetett, hogy ha valaki megfelelő tudományos háttér nélkül kezdi alkalmazni az esszenciális olajokat, figyelmen kívül hagyja az esetleges kockázatokat.

„Aggasztó, hogy milyen sokan használják az efféle olajokat, anélkül, hogy rendelkezésre állna a megfelelő tudományos bizonyíték – hangsúlyozta a szakember. – Bár a többségükről elmondható, hogy veszélytelenek, hiba lenne, ha az esetleges kockázatokat nem vennénk figyelembe.”

Az olajok rajongói sokszor arra szoktak hivatkozni, hogy a készítményeket orvosok is használják, a szakértők azonban arra gyanakszanak, hogy ezek az orvosok csupán a placebo hatásnak dőltek be. Végeztek is ezzel kapcsolatban egy kutatást és azt találták, hogy az alanyok könnyen befolyásolhatóak.

A Marywood University kutatói ugyanis a következő vizsgálatot végezték el: az önkénteseknek három eltérő esszenciális olajat kellett megszagolniuk – levendula, narancsvirág, illetve egy illatanyag nélküli készítmény –, miközben a vizsgálatot végző szakember elmondta nekik, hogy az adott olajnak milyen pozitív hatása van. A kutatók azonban „átverték” az alanyokat, ezzel rávilágítva a placebo hatás működésére: az önkéntesek ugyanis attól függően érezték a pozitív hatást, hogy korábban mit mondtak nekik.

Vagyis, ha azt állították, hogy az egyik olajnak energetizáló hatása van, ezt a hatást – felgyorsuló szívverés, pulzus, stb. – érezték, míg, ha ugyanarra az olajra azt mondták a kutatók, hogy nyugtató hatása van, az alanyok épp az energetizáló hatásra jellemző tünetek fordítottját – lassuló pulzus, stb. – tapasztalták magukon. Ez bizonyítja, hogy nem a konkrét esszenciális olajok, hanem a hozzájuk kapcsolt szóbeli információk váltották ki a hatást.

A levendulaolaj káros is lehet, ha túlzásba visszük a használatát (Fotó: iStockphoto)

„Számtalan olyan tünetegyüttest ismerünk – például a szorongás, a depresszió, a fájdalom, – ahol, ha az alanyok elhiszik, hogy egy adott készítmény segít nekik, akkor jótékony hatás fog jelentkezni – magyarázta Keith Humphreys, a Stanford egyetem pszichiátere. – Azonban érdemes gyanakvással közelíteni bármilyen olyan állításhoz, amely a placebo-hatáson felüli pozitív eredményeket említ.”

Csúnya mellékhatások előfordulhatnak

Bár az aromaterápiában jobbára ártalmatlannak szokták tekinteni, az esszenciális olajok nem megfelelő felhasználása rejt egészségügyi kockázatokat. Például bizonyos olajokból a túladagolás daganatok kifejlődéséhez vezethet, míg más olajok károsíthatják a bőrt, a májat vagy más szerveket. Soffer arra is rámutatott, hogy például a levendulából préselt olaj túladagolása felboríthatja a belső elválasztású mirigyek (hormonrendszer) működését, de befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek – például a mellrák kezelésére használt ösztrogéngátló készítmények – működését is. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes gyártók olyan vegyi anyagokat vagy más növényi olajokat keverhetnek a termékeikbe, amelyek allergiás reakciókat vagy különféle irritációkat is kiválthatnak.

A lényeg röviden annyi, hogy érdemes alaposan tájékozódni, hogy mi kerül a különféle olajokba, azoktól pedig nem csodát kell várni, legfeljebb annyit, hogy kellemes atmoszférát varázsolnak a lakásba. Betegségek kezelésére azonban ne használjuk és minden esetben egyeztessünk a kezelőorvosunkkal!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top