Életmód

A jövőben tananyag lesz az érzelmi intelligencia az iskolában

A jövőben másfajta oktatási rendszerre lesz szükség, mert az érzelmi intelligencia lesz a legeladhatóbb képességünk.

Lehet nyolc diplománk, a jövőben nem azt fogják keresni a munkahelyek, akinek nagyobb a tudása, hanem azt, akinek magasabb az érzelmi intelligenciája. Ebből a szempontból úgy tűnik, a nők előnybe kerülnek a jövőben az álláskeresésben, mert bizony mi fogékonyabbak vagyunk ebben a témában.

Egy új tanulmány szerint a technikai és logikai tudás helyét átveszi majd az érzelmi intelligencia – már ami a munkahelyeket illeti. Mindez akkor várható, amikor majd a mesterséges intelligencia már arra a szintre ér, hogy kiváltanak vele sok emberi erőforrást. Mert mire nem képes a mesterséges intelligencia? Az érzelmekre.

A California Management Review szaklapban publikált tanulmányban azt találták, hogy a mesterséges intelligencia olyan szintet ér el hamarosan, hogy a munkában problémamegoldásra, adatelemzésre használják emberi munkaerő helyett, mert sokkal pontosabban végzi el a munkát. A Maryland Egyetem professzora, Roland Rust szerint már elkezdődött ez a folyamat, nemcsak a gyakorlati, de a szellemi munka területén is.

érzelmi intelligencia munkahely

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Ezért arra kell felkészülnünk, hogy a legeladhatóbb képességünk a belső világunk, érzelmi intelligenciánk, érzékenységünk lesz.

„Ez azt jelenti, hogy ha a jövőben az emberek munkát akarnak találni, akkor képezni kell magukat az érzelmeik terén – mondta el Rust. – A személyes kapcsolatok és az érzelmi intelligencia sokkal nagyobb jelentőséggel bír majd.”

„Az érzelmi intelligenciának több faktora van, az egyik az éntudatosság, az érzelmeink, hiedelmeink és gondolataink megélésének és kifejezésének képessége.” Forrás

Rust és csapata a 2006 és 2016 közötti időszakból dolgoztak fel több millió alkalmazottként dolgozó felnőttről adatokat, ezernyi különböző munkahelyről. A napi feladatokat vizsgálták, és azt, hogy a dolgozók szerint mi a legfontosabb képesség, ami a munkájukhoz szükséges. Aztán összevetették a tíz év alatt történt változásokat a válaszokban, és azt találták, hogy már most elkezdődött az, hogy nem annyira a praktikus képességekre, hanem az érzelmeken alapuló feladatok megoldására van szükség.

Példának Rust a pénzügyi elemzői állást hozta fel, amely esetében a vizsgált tíz év alatt megdöbbentő változást tapasztaltak: sokkal több érzelmi alapú döntést kell hozni most, mint régebben. A magyarázat szerint azért van ez, mert az emberek egyre több mesterséges intelligenciával rendelkező eszközt használnak, ami helyettük elvégzi a munka adatelemzés részét. A pénzügyi elemzőknek ezért már nem annyira a számokhoz kell érteniük, hanem ahhoz, hogy el tudják magukat adni megbízható szakemberként, és úgy szorítsák meg az ügyfeleik kezét, hogy azok elhiggyék, hogy jó helyre teszik a pénzüket. Azaz sokkal nagyobb szükségük van az érzelmi intelligenciájukra, mint tíz évvel ezelőtt.

A kutatók szerint már két évtizedünk van csak, mire teljesen átalakulnak majd a munkahelyek elvárásai. Ennek hatása lesz az oktatási rendszerre is, hiszen a jövő munkaerőinek másféle felkészítésre, tudásra lesz szüksége, mint eddig. A tanároknak arra kell majd megtanítani a gyerekeket, hogyan kommunikáljanak hatékonyan, és hogyan fejleszthetik az érzelmi intelligenciájukat. Itt az ideje, hogy bekerüljön a tananyagba az érzelmi intelligencia tantárgy, ha jót akarunk a gyerekeinknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top