Életmód

65 éve ugyanazt a levest használják az étteremben

Akármennyire ijesztőnek is tűnik ez elsőre, Japában bevett szokás a mesterleves.

A tokiói Otafuku az egyik legrégebbi étterem Japánban, ahol odent, egy jellegzetes téli egytálételt kínálnak, amelyben tojás, jégcsapretek, tofu és hal van, és lassú tűzön főzik.

Az étterem több mint százéves, de nem ez az egyetlen dolog náluk, ami komoly múltra tekint vissza: több mint 65 éve ugyanazt az alaplevet használják a fogásokhoz.

Ebben az ősrégi lében főzik vagy párolják a húsokat, és az odenhez is ezt használják. Arra esküsznek, hogy így lesz igazán gazdag íze az ételeknek.

Ez a gyakorlat egyáltalán nem ritka Japánban, számos étteremben használnak mesterlevest, több helyen vannak 10-15 éves főzetek. Ezeket sosem öntik ki, persze folyamatosan adnak hozzá a friss hozzávalókat és vizet, így az alaplé sosem fogy el, és nem romlik meg.

Kínában állítólag több százéves mesterleveseket is őriznek, amelyek generációról generációra öröklődtek, de ezek valódiságát sosem igazolták. Az Otafukuban viszont elég jól dokumentált a mesterleves kora, 1945 óta tartják életben.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: Otafuku)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top