Életmód

A vonaton felejtette 100 milliós hegedűjét a zenész

A 310 éves antik hangszert a híres hangszerkészítő, David Tecchler készítette. Tulajdonosa azt reméli, megkerülhet.

Egy brit zenész egy londoni vonaton felejtett egy 310 éves antik hegedűt – írja az MTI. Stephen Morris kerékpárjával és 250 ezer fontot (kb. 95 millió forint) érő hegedűjével utazott London és Penge körzet között, amikor a szerelvényben hagyta a hangszert – olvasható a BBC hírportálján. Ez egyike azon ritka hegedűknek, melyeket David Tecchler hangszerkészítő 1709-ben készített.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Morrisnak a hétvégén a Királyi Filharmonikus Zenekar vezető hegedűseként kellett volna játszania Andrea Bocelli két koncertjén. A fellépéseihez végül kölcsönkért egy hegedűt feleségétől, Sarah Sextontól, aki maga is hegedűművész.

Morris, aki közreműködött többek között A Gyűrűk Ura és a James Bond-filmek filmzenéjének felvételeiben, és együtt játszott David Bowie-val és Stevie Wonderrel is, az esetet jelentette a brit közlekedésügyi rendészet talált tárgyak osztályán.

Morris arra kérte a hegedű megtalálóját, juttassa vissza neki a „történelemnek ezen darabját”, amelyet 2003-ban vásárolt. „Lesújtó érzés elveszíteni, ráadásul az értékétől eltekintve ez jelenti az én megélhetésemet” – mondta. Hozzátette: „valójában én csak a hangszer megőrzője vagyok, egyike azoknak, akik játszottak rajta. Azt reméltem, hogy egyszer majd továbbadhatom egy másik hegedűsnek”.

David Tecchler a híres 17. századi római hegedűkészítő iskola tagja volt, az intézmény vezető hegedű- és csellókészítő mestereként tartották számon. A Morris által birtokolt hangszert nemrég újították fel, egy fehér tokban hagyta el tulajdonosa a vonaton. A hegedűt a Tecchler név is díszíti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top