nlc.hu
Életmód

Wuilly Arteaga venezuelai hegedűművész története

Az internetről tanult hegedülni, ma már százezrek ünneplik a nincstelen zenészt

Szülei eltiltották a zenétől, a kormány börtönbe zárta, de semmi nem tarthatta vissza Wuilly Arteagát.
Utcai zenész

Wuilly Arteagának nagyon kemény élete volt. A venezuelai művész a legdurvább diktatúra éveiben nőtt fel, egy internetkávézóba kéredzkedett be, hogy zenét tanuljon, pontosabban oktatóvideók segítségével képezze magát. A tulaj egy idő után alkut ajánlott: ha besegít, annyit ül a gép előtt, amennyit csak szeretne. Még egy kis pénzt is keresett, pont annyit, hogy megvehesse élete első hangszerét. Mélyen vallásos szülei azonban megtiltották ezt a világi hívságot; a 15 éves fiú elköltözött és szerencsét próbált az utcán.

Egészen addig, amíg meg nem kezdődtek a kormányellenes tüntetések, amelyeknek szó szerint az élére állt hegedűjével, gyakran a tüntetők és a rendőrsorfal közt játszott. Ezt a hatóságok nem tűrték sokáig: gumilövedékekkel bombázták, összetörték hegedűjét, bebörtönözték, megkínozták. Miután szabadult, meg sem állt New Yorkig. A város először ijesztőnek tűnt, de aztán hamar megtalálta a helyét az aluljárókban, kereszteződésekben, vagy éppen a Times Square-en, és összehaverkodott a többi utcazenésszel.

A Times Square-en készült róla a leghíresebb videó, hála egy Junebug nevű influenszernek; a lenyűgöző mutatványt azóta több százezren látták, most pedig újra felbukkant a Redditen. Igaz, többen kiszúrták: lehet, hogy megrendezett akcióról van szó, a járókelők ugyanis gyanúsan viselkednek. Ez persze semmit sem von le Wuilly hegedűtudásából, amely, bárhogy is nézzük, lenyűgöző.

Mára elismert zenész lett, Venezuelában és New Yorkban is rendszeresen fellép, és civil szervezetek eseményein is felszólal.

Az utcazenészek megpróbáltatásairól a magyar művészek is tudnának mesélni; és meséltek is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top