Rendkívül ritka nagymacskát kapott lencsevégre a fotós

nlc | 2019. November 05.
Rendkívüli szerencse kell hozzá, hogy egy ennyire ritka állattal találkozzon az ember a vadonban.

A fekete macskákat általában – teljesen indokolatlanul – a balszerencsével azonosítják, szegény jószágok szenvednek is ettől épp eleget. A természetfotós George Turner számára azonban épp a hihetetlen szerencse jelképévé vált az alábbi képen látható jószág, elvégre ilyen állattal nem minden nap találkozik az ember. 

A szóban forgó négylábú egy szervál, azonban a közönséges szerválok bundája leginkább a gepárdokéra vagy a leopárdokéra hasonlító foltos mintázatú. Mint ezé itt:

Egy hétköznapi szervál, a jellegzetes pöttyös bundájával (Fotó: iStockphoto)

A Turner által lefotózott állat azonban úgynevezett melanizmussal él, ami az albinizmus ellentéte, vagyis a bőrében és a szőrében rendkívül magas a pigmentek aránya, ezért fekete színűnek látszik. Érdekesség, hogy például a fekete párducoknak ugyanolyan foltjai vannak, mint „hagyományos” társaiknak, ez azonban kevésbé látszik a sötét bundán. 

„Csak összehasonlításképpen: egy »normál« szervált is nagyon nehéz élőben látni a vadonban, mert nagyon félénk, visszahúzódó állatok, amelyek a magas fűben rejtőzködnek – írta Instagram-posztjában Turner. – A mai napig kihagy a szívem egy ütemet, amikor meglátok egyet.”

A fekete szervál azonban még a Turnerhez hasonló, sokat látott szakemberek számára is valódi ritkaság, nem kizárt, hogy ez az egyetlen példány él belőle az egész bolygón.

A fotós azt reméli, hogy az állat biztonságos körülmények között élve jól érezheti magát az élőhelyén, amelynek eredményeként akár a párját is megtalálhatja, így nem kizárt, hogy további különleges szerválokkal gyarapodik a világ – és ha minden jól megy, akkor George Turner képgyűjteménye is. 

Exit mobile version