nlc.hu
Életmód
Új törzsét azonosították a HIV vírusnak

Új törzsét azonosították a HIV vírusnak

A felfedezés segíthet a HIV-járvány felszámolásában.

Egy szerdán publikált tanulmány szerint a HIV egy új változatát fedezte fel egy amerikai kutatócsoport, így 19 év után sikerült a vírus egy új törzsét azonosítani – írja a CNN-re hivatkozva az Index.

(Fotó: Pixabay)

A most felfedezett törzs a HIV-1 faj M csoportjába tartozik, éppen abba, ami a globális járványért is felelős. Ez az első ebbe a csoportba tartozó törzs azóta, hogy 2000-ben megalkották az altípusok azonosítására szolgáló irányelveket. Ezek ismerete elsősorban azért fontos, hogy garantálni tudják a vírust kiszűrő tesztek hatékonyságát.

Mary Rodgers, az új törzset bemutató tanulmány társszerzője elmondta, hogy a tesztek azért jelentenek nagy kihívást, mert folyamatosan hatalmas mennyiségű vért kell megvizsgálniuk, hogy bárhol a világban észlelni tudják, ha a vírus felüti a fejét. Anthony Fauci, az allergiákért és fertőző betegségekért felelős amerikai kormányügynökség igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi gyógyszerek a most felfedezett törzs ellen is hatékonyak.

A szakértők szerint ez a törzs elég kevés embert fertőzött meg, egyértelműen egy kívülálló törzsről van szó.

„Ahhoz, hogy hivatalosan is új változatként ismerjék el a törzset, három egymástól elszigetelt esetre volt szükség. Az első két ezzel fertőzött embert 1983-ban és 1990-ben találták meg Kongóban, a harmadik mintát pedig 2001-ben gyűjtötték be, szintén Kongóban. Ez utóbbi ugyanakkor elég kis minta volt, és bár hasonlított a másik kettőre, a tudósok a teljes genomot tesztelni akarták, hogy biztosra mehessenek” – írja a lap.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új törzs mennyiben tér el a többitől – ha egyáltalán eltér tőlük –, de a felfedezés segíthet a HIV-járvány megszüntetésében. A WHO adatai alapján jelenleg 36,7 millió HIV-fertőzött él a világon, az ENSZ-hez tartozó UNAIDS pedig azt saccolja, hogy csak 2016-ban durván 1,8 millió ember fertőződött meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top