Életmód

Nem is a hétfő, inkább a kedd a hét legnehezebb napja?

Hagyományosan többnyire a hét kezdetét, a hétfőt tartjuk a napnak, amely a legtöbb kínt és keserűséget hozza az életünkbe. Miközben, ha jobban belegondolunk, a kedd sokkal jobban meggyötör bennünket. Miért is kellene inkább a keddre, mint a hét mélypontjára gondolni?

A brit Unilad portál készített arról összeállítást és gondolta végig, hogy valóban indokolt-e, ha a hétfőt kiáltjuk ki a hét mumusának. Valóban ezen a napon szenvedünk a legjobban és hozzunk a munkában a legrosszabb formánkat? Ez nem feltétlenül van így. Angolul hiába kapott külön nevet a hétfői speciális, többnyire depresszív, kiábrándult lelki állapot, a Monday Blues helyett sokkal inkább Tuesday Bluesról kellene inkább beszélni.

A portál érvelése és az általuk megszólaltatott coach szerint hétfőn még dolgozik bennünk a hétvégén begyűjtött energia. Ilyenkor még velünk van a tiszta lap, az új kezdet, a minden megtörténhet ígérete. Ráadásul a hétfő sokaknál a tervezés, az előkészítés, a megbeszélések napja, ilyenkor még felkészülünk, így nem ég annyira a kezünk alatt a munka. Kedden viszont már nincs kifogás, ekkor már tényleg vissza kell térni a napi rutinhoz, és neki kell esnünk az előttünk álló bokros teendőknek.

Azért sem csoda, ha a hétfőhöz képest igazi vesszőfutásnak éljük meg a keddet, mert a coach szerint amikor vasárnap délután, illetve este nekiállunk panaszkodni a hétfőre, ezzel egyúttal pszichésen fel is készülünk az előttünk álló napra. Miközben kimondjuk, hogy mennyire nem akarjuk a hétfőt, ezzel egyúttal elismerjük, belátjuk, hogy hamarosan annak kellős közepén leszünk. Ám a keddel, továbbá a hét többi napjával kapcsolatban általában már nem történik meg ez a mentális kondicionálás, így borítékolható lehet a zuhanás.

Ezért a coach azt tanácsolja, ne csak a hétfőre, a keddre és a hét többi napjára is gyúrjunk fejben a hétvége során. Érdemes lehet a telefonunk szundi gombjának nem elcsábulva, korábban felkelni kedden, hogy elkerüljük az aznapi káoszt, majd próbáljuk meg csendben, nyugalomban meginni a reggeli kávét, rámeditálva az előttünk álló napi feladatokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top