Életmód

Így kerüld el a csaló webshopokat a karácsonyi mizériában

Az online vásárlás kényelmes és időhatékony módja az ajándékok beszerzésének, de érdemes nyitott szemmel járnunk a virtuális térben is. Mutatjuk, hogyan, és kitérünk arra is, hogy jelenleg hány fekete listás webshop van Magyarországon.

A webshopok új léptéket adtak a vásárlásnak, olyan helyekről, üzletekből rendelhetünk termékeket, amelyek – mondjuk a földrajzi távolság miatt – nem voltak egyszerűen elérhetők számunkra. Egyre többen választják az online vásárlást, és ezen egyáltalán nem is lehet csodálkozni, mert gyorsan és mindenféle hajcihő, ide-oda mászkálás nélkül szerezhetjük be a legkülönfélébb dolgokat, vagy rendelhetünk meg szolgáltatásokat. A virtuális piac bővülését a számok is alátámasztják: tavaly csaknem 530 milliárd forint volt a webáruházak forgalma, az idén pedig a becslések szerint 700 milliárd forintra nőhet.

A karácsonyi ajándékok felét online szerezzük be

Egyre többen szeretnének kimaradni a nagy karácsonyi felhajtásban az ideges forgatagból, és messze elkerülni a zsúfolt boltokat. A magyar családok átlagosan 47 ezer forintot költenek karácsonyi ajándékra – derül ki a Vatera idei felméréséből. A válaszadók fele úgy tervezi, hogy 20-50 ezer forintot fizet majd ki szerettei meglepetéseire, a kitöltők 18 százaléka pedig 50 és 100 ezer forint közötti összeget szán erre, és elenyésző azoknak a száma, akik még ennél is többet költenek majd. A felmérés arra is rámutat, hogy a karácsonyi ajándékoknak csaknem felét már online, azaz webshopokon keresztül rendelik az emberek.

A tudatosságban is látszik változás, a legtöbben ugyanis – vélhetően a nagy roham és kapkodás elkerülésére – már egész korán, november végén beszereznek mindent az ünnepekre. A kutatásban részt vevők kétharmada tesz így, 36 százalékuk pedig december elejére vagy az utolsó pillanatra hagyja ugyanezt. A legnépszerűbb ajándékok egyébként továbbra is a szépségápolási termékek, valamint a könyvek és játékok, de sokan vesznek elektronikai cikkeket, lakberendezési tárgyakat, illetve ékszert vagy órát.

Forrás: Freepik

Légy tisztában a jogaiddal!

Vannak olyanok, akik továbbra sem bíznak a virtuális áruházban, illetve zavarja őket, hogy nem tudják felpróbálni vagy kipróbálni a választott terméket. Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy az áru megérkezésétől számított 14 napon belül megillet minket az indoklás nélküli elállás joga. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha mégsem tetszik a rendelt termék, 14 napon belül visszaküldhetjük. Ebben az esetben a webshopnak vissza kell fizetnie részünkre a teljes vételárat, illetve a szállítási költségeket is. Miután visszaküldtük a terméket (aminek a költségét viszont nekünk kell állnunk),

az eladónak 14 napja van arra, hogy a termék árát visszafizesse.

Itt fontos megjegyezni, hogy csak akkor köteles fizetni, ha a termék meg is érkezett hozzá. Több online bolt kiköti, hogy csak sértetlen csomagolású, kibontatlan árut vesz vissza, ez azonban ütközik a szabályozással: jogunk van arra, hogy kipróbáljuk a rendelt termékeket, hiszen csak így tudjuk megállapítani, hogy jó-e a méret, vagy megfelel-e az elvárásainknak. A csomagolás felbontásával és a termék kipróbálásával tehát nem veszítjük el az elállási jogunkat.

Hogy szűrjük ki a csaló webshopokat?

Érdemes előre tájékozódni a webshopról, ahonnan vásárolni szeretnénk. Ezt egyrészt megtehetjük úgy, hogy az online áruház nevét és a „vélemények” vagy „tapasztalatok” szót a keresőbe beírva utánanézünk, hogy más vásárlók hogyan értékelték az adott kereskedőt, illetve feltűnnek-e negatív tapasztalatok vele kapcsolatban. Az sem rossz taktika, ha az ismerőseinket kérdezzük meg, hogy van-e olyan hely, ahonnan már rendeltek, és elégedettek voltak az ott nyújtott szolgáltatással.

A másik módszer, hogy megnézzük a magyarországi webshopok „fekete listáját”, amely mindenki számára elérhető. Ebben az adatbázisban kereshetünk név vagy a szabálytalanság jellege szerint is, de azt is megnézhetjük, hogy milyen cégek kaptak bírságot valamilyen fogyasztókat érintő mulasztásuk miatt.

Fotó: Freepik

A listán egyébként jelenleg 650 bejegyzés található jogsértő online áruházakról, egy vállalkozás többször is felkerülhet a felsorolásba, ha egy újabb ellenőrzés alkalmával ismét megbukik. A webshopok két évig vannak fent ezen a listán, ha nem kerül megint vaj a fejükre. A 650 esetből egyébként jelenleg 35 olyan van, amelyben bírságot is kiszabtak, a határozatokat átböngészve ezek összege 15 és 600 ezer forint közt mozog, a leggyakrabban 200 ezer forint. A megbüntetett webshopok között több ismert online áruház vagy drogérialánc is van, illetve olyan cégek – például szépségápolási vagy étrendkiegészítőt forgalmazó vállalkozások –, amelyeket azért bírságoltak meg, mert valamilyen csodás hatással kecsegtető terméket árultak, és mint tudjuk, csodák nem léteznek.

A leggyakoribb hiányosság a vevők nem megfelelő tájékoztatása a szállításról, a vásárlás pontos végösszegéről, a vásárlás menetéről, az elállási jogról, a visszaküldés lehetőségeiről vagy a szavatosság és jótállás kérdésköréről. Számos esetben a webáruház elérhetetlen vagy nem válaszolt, az elérhetőségeit nem tüntette fel a honlapon, vagy a békéltető testülettel kapcsolatosan nem adott pontos tájékoztatást.

A csodás hatást ígérő, de a hihetetlen változást nem produkáló termékek miatt 44 cég került fel a feketelistára, legnagyobb részük fogyasztószert vagy izomnövelőt, illetve valamilyen egészségügyi problémára megoldást ígérő szert forgalmazott. Ezen webshopok nagy részének már a webcíme is árulkodó, nem egy könnyen megjegyezhető, egyszerű URL-t választottak, hanem többször tagolt, hosszabb nevet.

Ebben a kiemelt időszakban a rendőrség is igyekszik jó tanácsokkal ellátni a vásárlókat. A police.hu oldalon olvasható összefoglalóban arra hívják fel a figyelmet, hogy használt áru vásárlásakor lehetőség szerint válasszunk személyes átvételi módot, illetve ellenőrizzük az eladót korábbi visszajelzések és a közzétett adatok alapján. Kiemelik azt is, hogy bankkártyaadatainkat csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adjuk meg, e-mailben soha, és ilyenkor nézzük meg, hogy a fizetésre használt oldal rendelkezik-e tanúsítvánnyal.

Figyeljünk oda, hogy ne járjunk pórul!

Összefoglalva, ha körültekintően tájékozódunk a webshopokról, megnézzük a korábbi vásárlók visszajelzéseit, nagyban csökkenthetjük annak az esélyét, hogy valami bosszúság ér minket. Legyünk ebben is kreatívak, például csekkoljuk a Facebook-oldalukat, mert az már egyrészt valamennyire bizalomra adhat okot, ha engedélyezik és nyilvánossá teszik az értékeléseket, másrészt itt megnézhetjük, hogy milyen hozzászólások érkeztek más vevőktől, és kiderülhet, ha gyakoriak a negatív vélemények. De nemcsak a webshopokat ellenőrizhetjük, hanem ide kattintva az EU-ban tiltólistán lévő termékeket is.

Ha vitás ügyünk támad online vásárlás során, akkor a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulhatunk, illetve ha nem hazai cégtől vásároltunk, akkor az Európai Fogyasztói Központ lehet segítségünkre. Persze az is megoldás, ha nem a vásárlásra koncentrálunk karácsonykor, hanem a közös élményekre – de azért nyilván szeretjük akár csak egy kis aprósággal is meglepni szeretteinket, és mi is örülünk a fa alá tett meglepetéseknek.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Freepik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top