Életmód

A teától nem szűnik meg a vesekő – szakembert kérdeztünk a vesebajokról

Honnan tudhatjuk, ha baj van a vesénkkel, és egyáltalán, kihez kell fordulni ilyen jellegű panaszokkal? Tudtad, hogy az urológus nem csak a férfiakat kezeli?

A vesekő kockázata egyre több embert érint, pedig nem lenne túl nehéz megfelelően karbantartani ezeket a szerveinket – na persze ehhez tudnunk kell azt is, hogy milyen kockázati tényezőket kell figyelembe venni, és mikor melyik szakorvoshoz kell fordulni. Annak érdekében, hogy picit rendet tegyünk a fejekben, dr. Dér János urológus szakorvoshoz, a Dimenzió egészségközpont munkatársához fordultunk.

Először arról kérdeztük a szakembert, hogy mikor melyik orvost érdemes felkeresni. Az urológiáról sokan azt gondolják, hogy az kizárólag a férfiak szerveivel foglalkozó szakrendelés, holott ez nem igaz – ugyanakkor laikusként a páciensek nem mindig tudják eldönteni, hogy a problémájuk pontosan hova is sorolandó, így előfordul kavarodás is a rendeléseken.

„Ha egy-két szóval kellene megfogalmazni, hogy mivel foglalkozik az urológia, akkor az a megnevezés a vizeletelvezető rendszer lenne, míg a nephrológia nem az én szakterületem, az ugyanis a helyes veseműködés fenntartásával foglalkozó ága az orvoslásnak – mondta dr. Dér János. – Ebből adódóan nők és férfiak egyaránt felkeresik rendeléseinket. Egyébként nagyon szerteágazó tünetekkel jelentkeznek a különböző szakterületen dolgozó orvosoknál a páciensek, és sokszor nehéz eldönteni, hogy a megfelelő szakrendelésen jelent-e meg az adott beteg, máskor viszont egészen egyszerű. Például gyakran kapok sebészetről, belgyógyászatról pácienst, akinek nem tüdőgyulladása vagy vakbélgyulladása van, hanem távozóban lévő veseköve. Ugyanakkor előfordul, hogy én küldök tovább hozzájuk beteget, mert hasi érelzáródás, esetleg bélcsavarodás áll a panaszok hátterében.”

Dr. Dér János szerint a méregtelenítő kúrák kerülendők, szerencsére helyettük ott a vesénk (Fotó: Dimenzió Egészségközpont)

Persze nem meglepő, hogy a hozzá nem értő páciensek a rossz rendelést keresik fel, mivel a vesepanaszokat sokan összekeverhetik a fájós derékkal, vagy ehhez hasonló tünetekkel. Felmerül tehát a kérdés, honnan tudhatjuk, hogy mivel van a gond. Sokan valószínűleg nem tudják, de a vesekő önmagában például még nem feltétlenül kell, hogy fájdalmat okozzon.

„Vizelési problémák esetén, illetve mozgással össze nem függő deréktáji fájdalmak esetén érdemes felkeresni urológust a panaszok tisztázása céljából – tanácsolja Dér doktor. – Visszatérő panasz szokott lenni, hogy valakinek fáj a veséje, amikor beköti a cipőjét, elmegy egy hasi ultrahangra, és találnak nála egy három milliméteres vesekövet. Sokszor hosszasan kell magyarázni a betegnek, hogy ha ez a két dolog önmagában igaz is, a fájdalma és a talált elváltozás között nincs összefüggés. Egy vesében ülő nyugvó kő nem okoz fájdalmat.”

Unalomig ismételt tanács, hogy a rendszeres szűrővizsgálatokkal tehetjük a legtöbbet egészségünk megőrzéséért, ennek ellenére sokan nem mennek el ilyenekre, részben a magyarokra az orvoslátogatás terén jellemző halogatás miatt, részben pedig azért, mert egyszerűen nem tudják, hogy adott területet hogyan és milyen rendszerességgel érdemes ellenőriztetni.

„A vese ultrahanggal jól vizsgálható szerv, évente egyszer érdemes megnézni, hogy megfelelő-e a szerkezete, illetve egy vizeletüledék-vizsgálatból sok elváltozás kizárható – mutat rá a szakorvos. – Érdemes a vizsgálatra rászánni az időt, hiszen minél korábbi stádiumban sikerül felismerni egy kórállapotot, annál teljesebb és adott esetben gyorsabb felépülésre van esély. Nem mindegy, hogy egy három centiméteres vesedaganatot laparoszkóppal, a vesét megkímélve tudunk kimetszeni négy, pár centis metszéssel, vagy az egész vesét elfoglaló, nagyvénába törő daganatot kell maradéktalanul eltávolítani, ami csak a has teljes megnyitásával lehetséges.”

A „szomszéd gyógyszere”

Az orvosok rémei azok a betegek, akik otthon alaposan felkészülnek az interneten fellelt félinformációkból, aztán ezeket kérik számon a hajukat tépő szakemberen. Szerencsére azonban nem csak ilyenre van példa, sőt dr. Dér János szerint még hasznos is lehet az ilyesmi, ehhez azonban szükség van az orvos és a páciens együttműködésére.

„Szerencsére viszonylag ritkán találkozom olyan beteggel, aki a rá vonatkozó kezelési terv átbeszélése után is ragaszkodik a »szomszéd« gyógyszeréhez – mondja a szakorvos. – Persze volt, aki ragaszkodott hozzá, hogy bizonyos típusú táplálékkiegészítőtől megszűnik a prosztatarákja, vagy teától feloldódik a kalcium-oxalát-tartalmú, szinte az egész veséjét kitöltő veseköve… Sokkal könnyebb azokkal a betegekkel dolgozni, akiknél látom, hogy foglalkoznak a betegségükkel. Akár internetről is, de tájékozódnak a betegségükkel kapcsolatos információkról. Számukra csak pár sarokkövet kell a megfelelő helyre tenni, és a netről hozott információt a helyes mederbe terelve teljesebb képet tud kapni a beteg és családja egyaránt.”

Felejtsd el a méregtelenítő kúrákat, erre van a veséd!

Napjainkban divatosak a különféle diéták, táplálékkiegészítők, vitaminok, méregtelenítő kúrák, ezek azonban nem feltétlenül megbízhatók, mivel gyakori, hogy semmiféle tudományos hátterük nincs. Amellett, hogy ezzel a betegek akár saját maguknak is árthatnak, az is gond lehet, hogy más, bizonyítottan működőképes alternatív kezelések vagy megelőzési módszerek hitelét is ronthatják. Meg is kérdeztük ezért a szakorvost, mi a helyzet a hasonló trendek és a vesék kapcsolatának tekintetében.

„A vitaminpótlás az egyik ilyen terület, a nemzetközi ajánlások szerint a túlzott vitaminbevitelnek vesekőképző hatása lehet, ez azonban még nincs maradéktalanul bizonyítva – figyelmeztet az orvos. – A vitaminszükségletet azonban megfelelően kielégíthetjük kiegyensúlyozott táplálkozással. Emellett a bő folyadékfogyasztás és a citromlé is bizonyítottan gátolja a vesekő kialakulását.”

A bőséges folyadékfogyasztás gyakori tanács a vesék óvása érdekében, a mennyiséggel kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények. Van, aki a napi két literre, míg mások a napi nyolc pohár vízre esküsznek – utóbbiról egyébként bebizonyosodott, hogy nem egy túl megbízható módszer. A szakembernek azonban van egy tuti tippje, ami mindenkinél egyformán működik.

A deréktáji fájdalmak és a vesekő között nem biztos, hogy van összefüggés (Fotó: Dimenzió Egészségközpont)

„A vesekőképződésnek valóban rizikófaktora az alacsony folyadékfogyasztás. Egy veseköves betegnek annyi folyadékot kell fogyasztania, hogy a vizeletének ne legyen színe, leszámítva a reggeli első vizeletet” – mutat rá a szakember.

Ami viszont a méregtelenítést illeti, a különféle, ilyen célra kínált készítményeket, termékeket érdemes lehet jó messzire elkerülni. Ugyanis, ahogy dr. Dér János mondja,

a májunk és a vesénk szakadatlanul méregtelenít, és megfelelő működésük szerencsére nem függ a boltokban vásárolt méregtelenítő szerek használatától. Ezeknek a termékeknek a működésével kapcsolatban ugyanis nincsenek megbízható klinikai vizsgálatok, amelyek bizonyítanák a hatásukat.

A vesekő csak bizonyos esetekben szüntethető meg beavatkozás nélkül

Bár nem feltétlenül okoz fájdalmat, nem árt tudni, hogy ha bebizonyosodott a vesekő jelenléte, azzal magunktól nem sokat tudunk kezdeni. Sokan abban hisznek, hogy ilyenkor a még fokozottabb folyadékbevitel hatására a kövek feloldódnak, a szakorvos szerint ez azonban csak bizonyos esetekben lehetséges, ami az összes veseproblémának csupán töredékét jelenti.

„Azoknál, akiknek az életében már előfordult vesekő, 60 százalék az esély arra, hogy ismét kialakuljon – hangsúlyozza Dér doktor. – A bő folyadékfogyasztás a kőbetegséggel szemben védő hatású, mert ilyenkor a vizeletben található kőképző anyagok koncentrációja kellően alacsony lesz ahhoz, hogy ne csapódjanak ki vesekő formájában. A már kialakult kövek közül viszont csak a húgysav-összetételű köveket lehet oldani, ha megfelelő a vizelet pH-szintje, kellően alacsony a vérben lévő húgysav koncentrációja, és biztosítani tudjuk a bő vizeletkiválasztást. Ez azonban csak a vesekövek 5-10 százalékát jelenti. Sajnos a vesekövek fennmaradó 90-95 százalékának oldására jelenleg nincs lehetőségünk.”

A vesekőképződésnek rizikófaktora az alacsony folyadékfogyasztás (Fotó: iStock)

A már említett kiegyensúlyozott táplálkozás sokat segíthet a vesekövek kialakulásának elkerülésében, de akad egy-két olyan élelmiszertípus, amit érdemes elkerülni. A szakorvos emellett további tanácsokkal is szolgált a vesekő elkerülésére.

„A cukros üdítők és a túl sós élelmiszerek fogyasztása kerülendő a kőképződés megelőzése céljából – figyelmeztetett dr. Dér János. – A gyümölcsök és a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása viszont javasolt, emellett nem lehet kellően hangsúlyozni a sport fontosságát.”

A vesekövesség előfordulása szerte a világban növekszik, ennek a hátterében pedig több tényező állhat, a modern életvitel étrendi sajátosságai azonban tagadhatatlanul kedveznek a vesekövek képződésének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top