Életmód

Bajunk lehet belőle, ha túl sok zöld smoothie-t iszunk

Egy pontig nagyon egészséges. Egy pontig.

A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek.

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy a zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket – spenót, sóska, mángold, rebarbara –, amelyek magas oxálsavtartalommal rendelkeznek. Ezeket a zöldségeket hagyományosan hőkezelést követően fogyasztjuk, aminek köszönhetően oxálsavtartalmuk jelentősen csökken. Nyersen történő fogyasztásukkal azonban nagymértékben nő a fogyasztók oxálsavbevitele, aminek több egészségügyi hatása is lehet.

A napi 180 mg-ot meghaladó oxálsavbevitel fokozza a vesén keresztüli kiválasztást.

Az oxálsav feldúsulása a vesecsatornában kalcium-oxalát képződéséhez vezet, amely a vesekövek egyik leggyakoribb alkotója.

További kockázat, hogy csökkenti a kalcium, vas, kálium és nátriumsók élelmiszerekből való felvételét, és így elősegíti a csontok demineralizációját, leépülését.

A leveles zöldségek nagy mennyiségű napi fogyasztása a nitrátbevitelt is megnöveli, amely így meghaladhatja az elfogadható napi beviteli mennyiséget, illetve a zöldségek helytelen kezeléséből, tárolásából kifolyólag mikrobiológiai kockázatok is felmerülhetnek.

Fotó: John Sciulli/Getty Images for Burt’s Bees/AFP

A Nébih az alábbiakat javasolja a zöld turmixot készítőknek, fogyasztóknak:

  • a friss zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg;
  • felhasználás előtt a magas oxálsavtartalmú zöldségeket, például a sóskát vagy spenótot forrázzuk le: tegyük a leveleket legalább egy percre forrásban lévő vízbe, ezáltal csökkentve oxálsavtartalmukat;
  • törekedjünk a változatosságra a turmixok összetevőiben is, ügyeljünk a magas oxálsavtartalmú zöldségek mértékkel történő fogyasztására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top