Életmód

Ettől hatékony a smoothie-fogyókúra

A smoothie-k ma már mindenhol ott vannak: a kávézókban, az élelmiszerboltokban, a reggelizőhelyeken, a büfékben és persze a közösségi oldalakon is. Nem is csoda, hiszen ezek az italok rendkívül egészségesek, és ha megfelelő kombinációban keverjük az alapanyagokat, még fogyhatunk is velük.

Alapvetően kétféle smoothie-t, gyümölcsöset és zöldségest különböztethetünk meg attól függően, hogy mi dominál inkább a hozzávalók összeállításakor, de a lényeg mindkettőnél ugyanaz: a megtisztított és darabolt gyümölcsöket, zöldségeket egy gyümölcscentrifuga segítségével mixeljük össze, és végeredményként egy piszok egészséges italt kapunk. Ráadásul ha péksütemények és cukros tejszeletek majszolása helyett egy ízletes smoothie-t iszunk, nemcsak az egészségünkért teszünk, hanem jó esetben a fogyásért is, mert italunk nemcsak hogy tartalmaz minden növényi rostot, amire a normál bélműködéshez szükségünk van, hanem a gyomrunkat is eltelíti annyira, hogy ne éhezzünk meg fél óra múlva.

Hizlalhat is

Persze a gyümölcsturmix sem fogyasztható büntetlenül, hiszen a gyümölcscukor is hizlal. Ha tehát fogyni szeretnénk, a smoothie-készítéskor részesítsük előnyben a savanykásabb, kevésbé édes gyümölcsöket, zöldségeket. Használjunk kevesebb banánt, almát, répát vagy narancsot, és kerüljön az italba több ananász, gyömbér és zöld levél.

De ha egészség- és alakmegőrző diétáról van szó, jó ötlet a kelkáposztaalapú smoothie is, a kelkáposzta ugyanis nagyon alacsony kalóriatartalmú élelmiszer (100 g kelkáposzta 30 kcal-t tartalmaz), ráadásul olyan magas a rosttartalma, hogy a szervezetnek több energiába kerül megemészteni, mint amennyihez hozzájut belőle. A kelkáposzta-smoothie tehát lényegében a régi kelkáposztaleves-kúra modern verziója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top