A gyerekek és az édesszájú felnőttek nagy örömére Mikuláskor a legtöbb családban sok csoki kerül a tisztára suvickolt csizmákba, így a legnagyobb csokiimádat ellenére is megeshet, hogy még mindig maradt a készletből. Vannak persze, akik egészen csodálatos módon hetekig őrizgetik az ablakban a csokiformákat, de nekünk ennél azért sokkal frappánsabb elképzeléseink vannak a csokimikulás méltó helyéről.
Minél sötétebb, annál jobb!
Ma már szinte a gyerekek is betéve tudják, hogy a magas kakaótartalmú étcsokoládé számít „igazi csokinak”, a tejcsokoládé és a fehér csoki sokszor rengeteg cukrot és többféle adalékanyagot tartalmaz. Szerencsére a csokigyártók is tisztában vannak azzal, hogy egyre többen keresik a jó minőségű termékeket, ezért Mikulásra is piacra dobnak étcsokiból készült figurákat. A gyerekek persze csak ritkán díjazzák, ha keserű csoki kerül a mikuláscsomagba, de azért érdemes megpróbálkozni az átszoktatással.
Az alábbi receptek elkészítéséhez tulajdonképpen bármelyik megmaradt télapócsoki megfelel, de azt ne feledd, hogy a végeredmény étcsokoládéval a legfinomabb!
(Ami pedig a megmaradt tejcsokit illeti, a legegyszerűbb megoldás az, ha gőz fölött megolvasztjuk, beleszórunk annyi kekszmorzsát, amennyit kényelmesen felvesz, és hozzádobunk egy marék magozott meggybefőttet. Formába tesszük, hűtőben kidermesztjük, és pár óra múlva kész a szeletelhető csokis édesség.)
Csokis tiramisu
Eredeti változat, némi csokival megbolondítva. Lehet, hogy rászokunk?
Hozzávalók
- 4 egész tojás
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor
- 50 dkg mascarpone
- 3 dl frissen főzött kávé (ha gyerekek is esznek a tiramisuból, válassz inkább koffeinmentes változatot!)
- 1 csomag babapiskóta
- Mikulásról maradt csoki
Elkészítés
- Válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá egy pici sóval, a sárgáját pedig keverd ki a cukorral, míg kivilágosodik.
- Ha ez megvan, dolgozd össze a tojássárgáját a mascarponéval, aztán több részletben forgasd bele a tojáshabot is.
- Egy tál aljában oszlass el egy keveset a krémből, reszelj rá csokit, majd szép sorban helyezd rá a kávéba mártott babapiskótákat.
- Kanalazd rá a krém felét, szórd meg reszelt csokival, és borítsd be egy újabb réteg kávés piskótával.
- Oszlasd el rajta a megmaradt krémet, és a tetejére is kerüljön reszelt csoki. Ha menet közben kifogynál a csokimikulásból, pótold a hiányt magas kakaótartalmú étcsokival vagy cukrozatlan holland kakaóval!
Mandulalisztes brownie
Persze sima liszttel is elkészíthető, csak így sokkal különlegesebb.
Hozzávalók
- 25 dkg Mikulásról maradt csoki
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 10 dkg mandulaliszt
- 1 csipet só
Elkészítés
- A csokit tördeld kisebb darabokra, és a vajjal együtt olvaszd fel vízfürdőben.
- Tedd félre, hogy egy kicsit hűljön, közben keverd habosra a tojásokat és a cukrot, majd több részletben add hozzá a mandulalisztet.
- Ha ezzel megvagy, keverd bele az olvasztott csokit, jól dolgozd össze, és öntsd négyzet alakú formába.
- 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készül el, és úgy a legfinomabb, ha a belseje krémesen lágy marad.
Mami Sacher-tortája
Zárásul jöjjön egy igazi villantós süti a nagyik konyhájából. Ezzel aztán mindenki elismerését kivívod.
Hozzávalók
- 2 egész tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 8 dkg liszt
- 1 ek. sütőpor
- 18 dkg vaj
- 1 kis üveg házi baracklekvár
- 20 dkg Télapótól maradt csoki (minél nagyobb részét teszi ki étcsoki, annál jobb)
Elkészítés
- Válaszd szét a tojásokat, és a fehérjét verd kemény habbá egy kevés sóval. A sárgájához add hozzá a cukrot, és verd fel alaposan, amíg ki nem világosodik.
- Vízfürdőben olvassz fel 13 dkg vajat és 5 dkg csokit, majd tedd félre hűlni.
- A tojássárgába szitáld bele a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet, majd több részletben keverd hozzá az olvasztott csokit és a habbá vert fehérjét.
- Öntsd ezt a tésztát egy kis tortaformába, majd 160 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig. Mindenképp végezz tűpróbát, mielőtt kikapcsolod a sütőt!
- Ha kihűlt a torta, vágd két lapra, az alsó részét kend meg baracklekvárral, majd helyezd rá a másik lapot, és vékonyan vond be lekvárral a torta oldalát és tetejét is.
- Vízfürdőben olvassz fel 5 dkg vajat, 15 dkg csokit és egy kevés vizet, majd ha jól kenhetővé vált, vond be vele a tortát.
- Mielőtt felvágnátok, tedd hűtőszekrénybe, hogy a csokimáz kellően megdermedjen a tetején.