nlc.hu
Életmód

7 krémesen folyós csokis sütemény őszre

7 krémesen folyós csokis sütemény a korán sötétedő őszi napokra

Az október megajándékozott minket egy szép vénasszonyok nyarával, de a november beköszöntével visszavonhatatlanul itt az ősz. Órák átállítva, most akkor ketyeghet a sütőóra: csupacsoki süteményekkel jöhet a november!

Halmozzuk a jót: nutellás-mogyorós brownie

A brownie krémesen puha belsővel az igazi, és nem ronthatjuk el egy gombóc vaníliafagyival vagy lekváros krémmel sem a tetején. Alapszabály, hogy nem szaladhat meg a liszt a kezünkben, hogy ne legyen száraz a belseje, és már 15-18 perc után érdemes szúrópróbával ellenőrizni, hol tart a sütés. Belül maradjon nedves, a szaftos falatokhoz pedig a Nutella is a segítségünkre lesz!

Nutellás brownie-k

Tömény jó / Fotó: Monica Bertolazzi, Getty Images

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg puha vaj
  • 9 dkg búzaliszt
  • 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg Nutella
  • 12-15 dkg sótlan földimogyoró
  • csipet só

Elkészítése:

  • Készítsünk elő egy 20×20 centiméteres sütőtálat.
  • A mogyorót durvára vágjuk, a sütőtálat sütőpapírral béleljük ki, és előmelegítjük a sütőt 180 C fokra.
  • A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és kikeverjük.
  • A lisztet összeforgatjuk a cukrozatlan kakaóporral, majd a tojásos keverékhez keverjük.
  • A mogyoró kb. felét beleszórjuk a masszába, és alaposan összekeverjük.
  • A mogyorós masszát a sütőpapírral bélelt sütőtálba simítjuk, majd rákanalazzuk a Nutellát, kés hegyével vagy villával kicsit vegyítjük a csokis masszából, majd rászórjuk a maradék durvára vágott mogyorót.
  • Sütőbe toljuk, és 180 fokon 25 percig sütjük.

Házi Nutella 15 perc alatt

A bolti Nutellához képest klasszisokkal több mogyorót és csokoládét, jóval kevesebb cukrot és pálmaolajat egyáltalán nem tartalmaz az alábbi mogyorókrém recept. Minden befektetett perc megéri: az elkészült finomságot kóstolva tapasztalhatjuk meg igazán, hogy milyen az, amikor nem az olajos cukros masszát kóstoljuk, hanem igazi mogyorókrémet. Negyed óra alatt kész!

Házi Nutella

Kizárólag törökmogyoróból készülhet / Fotó: Arx0nt, Getty Images

Hozzávalók:

  • 200 g törökmogyoró
  • 100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 60 gramm cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 2 csipet só

Elkészítése:

  • A mogyorót borítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 Celsius-fokon kb. 8 percig pirítsuk.
  • Míg hűl a pirított mogyorónk, készítsük elő és adagoljuk ki a mixerbe a többi hozzávalót.
  • Ezután jön a recept egyetlen macerás része, a pirított mogyoróról kézzel távolítsuk el a sült, papírvékony héját.
  • Vízgőz felett olvasszuk fel a darabokra tört csokoládét a tejjel, vaníliával és sóval.
  • Az összes hozzávalót öntsük a turmixgépbe, és olyan hosszan turmixoljuk, hogy a jól ismert krémes állagot kapjuk.
  • Ha túl sűrű volna, löttyintésnyi langyos vízzel hígítsuk!
  • Azonnal fogyasztható, hűtőben pedig hosszabban eláll.

Sütemény sütni nem tudóknak: az elronthatatlan csokis bögrés mikróban

Ha nem tudsz sütni, akkor is viríthatsz csokis sütit. Egy olyan receptet hoztunk el, amihez nem kell a sütőt sem bekapcsolni, egy mikró viszont szükséges lesz hozzá. Bár sok hozzávalós a recept, a sütemény elkészítése egyszerű, csak a túlsütést kerüld el, és persze mikrózható bögrébe adagold a hozzávalókat. Igazi Netflix előtt majszolós édesség.

Bögrés csokis süti

Egy süti nem süti, de ne kerüljön fém bögre a mikróba! / Fotó: Iryna Melnyk, Getty Images

Hozzávalók:

  • 4 dkg (3 csapott evőkanál) liszt
  • 4 dkg (3 csapott evőkanál) cukor
  • 2 dkg (2 evőkanál) cukrozatlan kakaópor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál teljes tej
  • 2 evőkanál olaj
  • késhegynyi sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 csapott evőkanál csokicsepp vagy tört étcsokoládé
  • vaníliakivonat (lehetőleg nem aroma)

Elkészítése:

  • Nem kötelező, de jól jön: főzőspray-vel vagy vajjal kenjük ki a bögre belsejét.
  • Egy kisebb keverőtálban gondosan keverjük össze a lisztet, kristálycukrot, kakaóport, a sütőport és a sót.
  • Adjuk hozzá a tejet, az olajat és a vaníliakivonatot, és elegyítsük.
  • Szórjuk meg a tetejét a csokicseppekkel vagy étcsokival.
  • A mikrohullámú sütőt állítsuk 1200 wattra, és 75-90 másodpercre tegyük be.
  • Egyes esetekben már 60 másodperc is elég lehet, ezért figyeljük, mikor dermed meg a bögrés sütink közepe.
  • Bár nem sütőben készül, a bögrénk forró lesz, úgyhogy csak óvatosan vele. Együk kanállal (és fagyival)!

A citromtarte és csokitorta násza: citromkrémes csokitorta

Csokiból sosem elég, de a citrusfélékkel csavarhatunk egyet a tömény csokiízen. Az alábbi recepthez szerezzünk be egy darab biocitromot, hogy vegyszermentes héjat reszelhessünk a citromos krémbe.

Egyszerű citromkrémes csokitorta

Sütés előtt / Fotó: Kristin Zecchinelli, Getty Images

Hozzávalók:

A kakaós omlós tésztához:

  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 270 g búzaliszt
  • 30 g cukrozatlan kakaópor

A citromkrémhez:

  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 citrom kifacsart leve
  • 2 tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 6 dkg vaj

A csokikrémhez:

  • 150 ml tejszín
  • 120 g étcsokoládé
  • 30 g puha vaj
  • 20 g porcukor
Csokis süti készül

Csokis süti készül / fcafotodigital Getty Images

Elkészítése:

  • A tésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat felkockázzuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk.
  • A nagy gombócot folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.
  • A tészta felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, akkorára, amekkorával a sütőformánkat ki tudjuk bélelni. (A maradék tésztát visszatesszük a hűtőbe és sütünk belőle valami mást.)
  • A kinyújtott tésztát egy 18 cm átmérőjű tortaformába tesszük – úgy, hogy oldala is legyen –, lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, és pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá – hogy ne emelkedjen meg – és 180 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a súlyt és a sütőpapírt, és további kb. 10 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
  • Közben elkészítjük a citromkrémet: egy lábasban összekeverjük a cukrot a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a tojást, és simára keverjük. Kis lángon – folyamatos kevergetés mellett – főzzük, míg rotyogni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, hűlni hagyjuk.
  • A csokikrémhez felmelegítjük a tejszínt, majd lehúzzuk a tűzhelyről és beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a porcukrot, és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ha elolvadt, hozzáadjuk a felkockázott vajat és simára keverjük.
  • A kihűlt tésztalapra simítjuk a citromkrémet, majd a csokikrémet, hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen. Ízlés szerint fehér csoki darabkákkal szórhatjuk meg. 

Lisztmentesen is csoda: csokitorta

Ez a csokitorta lisztmentesen is tökéletes. Sőt, búzaliszt nélkül még puhább és krémesebb textúrát kaphatunk (akárcsak a brownie-kban). Az alábbi receptben a keserű- és tejcsoki arányaival játszhatunk attól függően, hogy mennyire vagyunk édesszájúak. A narancs esetében is kezeletlen héjú, vegyszermentesen termesztett bionarancs vásárlását ajánljuk. A lényeg, hogy ne süssük túl, inkább már 20 perctől a sütőből kivéve ellenőrizzük, de ne szárítsuk ki.

Tortaformába öntött csokitorta

Fotó: Martin Poole, Getty Images

Hozzávalók:

  • 110 g puha vaj
  • 2 db tojás
  • 50 g cukor
  • 100 g csokoládé (ét- és tejcsoki vegyesen)
  • 25 g kakaópor
  • 1 kisebb narancs reszelt héja
  • 50 g darált dió

Elkészítése:

  • Szükség lesz egy 18 cm átmérőjű tortaformára.
  • A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd beletördeljük a csokit és kevergetve megolvasztjuk. Ha kész, félretesszük hűlni.
  • A tojásokat kikeverjük a cukorral és a narancs reszelt héjával, majd a csokis keverékhez adjuk és elkeverjük.
  • Utolsóként hozzáadjuk a kakaóport és a darált diót, és az így kapott masszát a tortaformába öntjük.
  • 180 C fokon 25-30 percig sütjük, tűpróbával teszteljük.

Isteni csokiszuflé Gordon Ramsay-től

A szuflé kényes jószág. Nem perceken, hanem másodperceken múlhat, hogy valóban folyós legyen a közepe, ami e desszert lelke. Fontos, hogy meleg tányérra kerüljön a sütőből kivéve (mikrohullámú sütőben előmelegíthetjük őket), hogy ne dermedjen meg a hideg tányéron a sütemény. Akárcsak a brownie-t, a csokiszuflét is új szintre emeli.

Csokiszuflé

Forrón folyós töltelékkel / Fotó: mpessaris, Getty Images

Hozzávalók (2 főre):

• 50 g vaj + a formák kivajazásához 
• 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
• 50 g jó minőségű (minimum 70 százalékos) étcsokoládé
• 1 nagy tojás
• 1 nagy tojássárgája
• 60 g cukor
• 50 g finomliszt

Elkészítése:

  • Vajazzuk ki és szórjuk körbe alaposan kakaóporral a kb. 7,5 cm átmérőjű szufléformákat.
  • Vízgőz felett olvasszuk meg a vajat és az étcsokoládét, keverjük simára, majd hagyjuk hűlni 10 percig.
  • Elektromos habverővel fehéredésig verjük a tojást, a tojássárgáját és a cukrot, majd adjuk hozzá a csokis-vajas keveréket is.
  • Átszitálva adjuk hozzá a lisztet, és óvatosan forgassuk össze, majd az így kapott masszát öntsük a szufléformákba.
  • Süssük 12 percig, majd borítsuk meleg tányérra. Tálaljuk azonnal, akár fagyival, savanykás lekvárral vagy gyümölcsökkel.

Csokis-tonkababos crème brûlee

A crème brûlee és crema catalana, azaz katalán krém egyazon élményt nyújtja. A lágy, tejes desszertet kemény, karamellizált cukorréteg borítja, amit kiskanállal szertartáson megkopogtatunk, majd megtörünk. Hagyományosan nem tartalmaz csokoládét ez az édesség, az alábbi recept viszont étcsokival és a karakteres, dohányos ízű tonkababbal vadítja meg a tejalapú mediterrán klasszikust.

Csokis crème brûlee

Tonkabab és narancs extrával / Fotó: Ishoy Lene K., Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 nagy kezeletlen narancs leve és reszelt héja
  • 4 dl tejszín
  • 1/3 tonkabab
  • 4 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • 8 dkg étcsokoládé
  • kb. 1 evőkanál kristálycukor a karamellizáláshoz

Elkészítése:

  • A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
  • A levét kis lábasba tesszük és folyamatos kavargatás mellett sűrűre beforraljuk, szinte szirupállaga legyen. Beletesszük a reszelt héjat is.
  • A tejszínt felmelegítjük, belereszeljük a tonkababot.
  • A tojássárgáját robotgéppel kihabosítjuk a cukorral.
  • A meleg tejszínben feloldjuk a darabokra tört étcsokoládét, majd hozzáadjuk a tojásos-cukros masszához. Belekeverjük a narancsszirupot is. Kis porcelántálkákba adagoljuk.
  • A formákat egy tepsibe ültetjük, majd forrásban lévő vízzel feltöltjük a tepsit úgy, hogy a formák magasságának ¾-ig érjen a víz.
  • 150 Celsius-fokos sütőben 40 percig gőzöljük, ezt követően kihűtjük, majd éjszakára hűtőbe tesszük.
  • Tálaláskor mindegyik adag felszínét megszórjuk 1-1 evőkanál cukorral, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk.

Banános-mandulás csokitorta

Ez az emeletes torta különösen látványos, ha tortaállványon tálaljuk az asztalra, de valójában sokkal egyszerűbb, mint számos más csokitorta. Kakaós piskóták közé kerül a habos krém és a banán, a mandula pedig a falatok roppanósságáért felel. A banán mindig jó ötlet a kakáóhoz/csokoládéhoz, és krémesíti is a falatokat.

Banános-mandulás csokitorta

A habos, gyümölcsös, emeletes / Fotó: Kis-Varga Judit, nlc. archív

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • Fél tasak sütőpor
  • 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3 evőkanál amaretto likőr

A habos réteghez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dl habtejszín
  • 1-2 evőkanál porcukor

Töltelék:

  • 2 nagy méretű banán

Forma kikenés:

  • kikenéshez vaj
  • kikenéshez kakaópor

Tetejére:

  • 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítése:

  • A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a likőrt, és kikeverjük.
  • A lisztet elegyítjük a sütőporral és a cukrozatlan kakaóporral, ezután a tojásos keverékhez öntjük. Összekeverjük, és a kész massza felét kivajazott, kakaóporral körbehintett 18 cm átmérőjű formába öntjük.
  • 180 C fokon 20-25 perc alatt készre sütjük, majd ugyanígy járunk el a massza másik felével, azt is megsütjük. A kész tortalapokat félretesszük hűlni.
  • Közben száraz serpenyőbe szórjuk a szeletelt mandulát és közepes lángon, sűrűn rázogatva 5-10 perc alatt megpirítjuk.
  • Ha teljesen kihűltek a tortalapok, elkészítjük a csokis habot. A csokoládét apróra vágjuk, a porcukrot a tejszínhez adjuk és felverjük. A porcukros tejszínhabhoz óvatosan hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét.
  • A banánokat felszeleteljük.
  • Tortatálra vagy tálcára helyezzük az egyik tortalapot, ráhelyezzük a banánszeleteket, és rákanalazzuk a csokis-tejszínhab felét. Elegyengetjük, majd óvatosan ráhelyezzük a másik tortalapot, annak a tetejét is kirakjuk banánszeletekkel, rákenjük a maradék csokis tejszínhabot, és a tetejét megszórjuk a pirított, szeletelt mandulával.
  • Tálalásig hűtőben, illetve hűvös helyen tároljuk.

(Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top