Életmód

Ennyit ér a minimálbér Magyarországon más országokhoz képest

Azt vizsgálták, az alapvető élelmiszerek beszerzése után mennyi pénz marad a háztartásoknál.

Az alapélelmiszerek árát és a minimálbéreket hasonlította össze egy új, nemzetközi kutatás. A Picodi.com-on azt vizsgálták meg, hogy az alapélelmiszerekből álló, egy hónapra elegendő ételt tartalmazó vásárlói kosár a fizetés hány százalékából szerezhető be. 

Az eredmények szerint Magyarországon több mint 23 ezer forintból jön ki egy kosár, míg a minimálbér nettó 107 ezer forint. Vagyis az alapélelmiszerekre korlátozódó nagybevásárlás a fizetés 21,8 százalékát viszi el (az előző évben ez az érték még 22,7 százalék volt). A kosár inflációja 3,53 százalékos volt egy év alatt. 

Itthon nagyjából 23 ezer forintba kerülnek havonta az alapélelmiszerek (Fotó: Pexels)

Ebben az összehasonlításban Magyarország a vizsgált 54 ország közül a 24. helyre került, Hongkong és Románia közé. A számítás szerint az ausztrál minimálbérből marad meg a legtöbb pénz bevásárlás után, a legrosszabbul pedig az üzbég minimálbérből lehet kijönni. A közép-ázsiai országban olyan alacsony a minimálbér, hogy több mint a kétszeresét kell elkölteni havonta csak az alapélelmiszerekre.

(via Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top