Életmód

3 könnyű gyakorlat, ami kell a szemednek, ha monitor előtt dolgozol

A szemnek is kell az edzés, főleg, ha egész nap a képernyőhöz köt a munkád.

Arról rengeteget lehet olvasni, hogy ülőmunka mellett mennyire fontos a testmozgás, de kevesebb szó esik a szem izmairól és azok fitten tartásáról. Vicces belegondolni, hogy edzés kell a szemnek, mert a hozzám hasonló vizuális típusoknak rögtön bevillan a sok kigyúrt szemgolyó, pedig igazából komoly dolog ez, mert a szemünket durván megterheljük, amikor egész nap bámuljuk a monitort.

Bob Doto a The Power of Stretching című könyvében írt le három nyújtógyakorlatot, amit bármikor megcsinálhatunk, hogy ellazítsuk a szem izmait, és megőrizzük egészségét. Ezekkel a gyakorlatokkal még a fejfájást is megelőzhetjük, ami gyakran épp azért jelentkezik, mert túlterheltük a szemünket. Elég egyszer-kétszer ismételni egymás után a gyakorlatokat, hogy az optimális hatást elérjük.

Nyújtás

Nevezhetjük szemkörzésnek is: nézz előre, fel, le, balra és jobbra ebben a sorrendben. Mindegyik pozíciót tartsd egy lélegzetvételnyi ideig. Például: belégzés – nézz fel, kilégzés – nézz le. Ezután jöhet a tényleges körzés félkörben: először felfelé nézve írj le a szemeddel egy félkört, majd lefelé nézve csináld ugyanezt.

szem egészség gyakorlatok

Fotó: Unsplash

Messzenézés

Ebben a gyakorlatban Pandacsöki Boborjánt kell utánoznunk, aki köztudottan a legtávolabb tud nézni a világon. Nekünk is távolba kell nézni, mert a képernyőre fókuszálás közben nem használjuk a messzire nézéshez szükséges izmainkat, amitől aztán előjöhet egy jó kis fejfájás.

Nézz ki az ablakon, és válassz ki a messzeségben egy pontot, majd koncentrálj rá erősen. Ha nehezedre esik vagy kényelmetlen egy messzi pont nézése, akkor csak gyönyörködj a kilátásban – bár ha nem egy puszta terül a munkahelyed vagy az otthonod mellett, akkor a kilátás valószínűleg a szemközti házat jelenti, ami nincs túl messze, úgyhogy inkább az ég és a felhők fürkészését javasoljuk. Ha pedig nincs ablak a közeledben, akkor a szobában keresd meg a szemeddel a legtávolabbi pontot, és arra fókuszálj pár lélegzetvételnyi ideig.

A szem környéke

Ha belegondolunk, rengeteget hunyorítunk, játszunk a szem környéki izmokkal, ezért nekik is szükségük van egy kis nyújtásra ahhoz, hogy elengedjék a feszültséget, és megpihenjenek. Ezt úgy tudod elérni, ha a halántékodon az ujjbegyeddel a hajvonal felé húzod a bőrt párszor. Aztán csukd be a szemed, tedd az ujjad a szemöldök alatti részre és húzd a homlokod felé. Végül pedig nyomogasd meg az arccsontod felett az arcodat (pont a szemed alatti karikák alatt). Mindezt megteheted köröző mozdulattal is, az még nyugtatóbb hatással lesz az izmaidra és az idegeidre.

Figyeld meg: ha napjában kétszer megcsinálod ezeket a pár másodperces gyakorlatokat, még a közérzeted is jobb lesz amellett, hogy nyugodtabban bámulhatod tovább a monitort, mert tudod, hogy tettél egy lépést a szemed egészsége felé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top