Életmód

Koronavírus: ha már repülsz, ez a szék a legbiztonságosabb a gépen

Szakértők kimatekozták, hova érdemes ülni és mit kell elkerülni a repülőn, hogy biztonságban legyünk.

Koronavírus ide vagy oda, repülni néha muszáj, vagy azért, mert üzleti útra megyünk, vagy azért, mert már lefoglaltuk a jegyet, és nem akarjuk a víruspara miatt eltolni a telelést. Szerencsére egy biológusprofesszor és kollégája összefoglalták nekünk, hova érdemes ülni, és mit kell elkerülni a repülőn, hogy elejét vegyük a fertőzésnek. 

A jó hír, hogy nincs semmi ördöngösség a dologban: az első számú szabály, hogy, ha lehet, ablak mellé üljünk. Ott ugyanis kevesebb az esélye, hogy érintkezünk a vírussal. Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján a vírussal fertőzött személy előtti és mögötti két-két sorban helyet foglalókat kell potenciális fertőzőnek tekinteni, Howard Weiss professzor és Ricky Hertzberg biológus kutató szerint inkább a közvetlenül előttünk, mögöttünk és mellettünk ülőtől lehet csak elkapni a koronavírust. Ha tehát az ablak mellé ülünk, ezt az esélyt minimálisra csökkentjük. Ha a folyósó mellett foglalunk helyet, kitesszük magunkat a mellettünk elmászkálók által terjesztett kórokozóknak is, bár ettől sem kell különösebben félni: a szakértők szerint, ha csak elhaladnak mellettünk, nincs sok lehetősége átjutni a vírusnak – nyilatkozta a szakember a National Geographicnek. A legjobb, ha két-három méteres távolságot tartunk a potenciális fertőzöttektől, bár ez egy repülőn nem túl életszerű. 

Fotó: MTI/AP/Erika Kinetz

A rossz hír az, hogy pontosan nem tudjuk, hogyan terjed a vírus, ezért a kutatók egyelőre azt feltételezik, hogy pont úgy, ahogy az olyan ismertebb kórokozók, mint az influenza. Ez valószínűleg így is van. Azaz a nyál és az orrváladék az igazi vivőanyagok. Ezek a vírusok főleg mindenféle felületeken megtapadva terjednek, azaz egészen sok ideig képesek túlélni a szabad levegőn, várva, hogy gyanútlanul magunkra ragasszuk őket. Innentől elég egy rossz mozdulat az arcunk felé és kész a baj. A szakértők elmondták: a vírus önmagában nem veszélyesebb, mint az influenza, inkább csak azért, mert nincsenek megelőző védőoltásaink és vírusölő szereink, amelyek hatásosak lennének.

A legjobb tehát, ha fokozottan követjük azokat az óvintézkedéseket, amelyeket eleve követnünk kellene: amit tudunk, töröljünk le fertőtlenítős ronggyal (a legjobb, ha legalább 20 másodpercig érintkezik a szer a felülettel), ha tehetjük, szappannal mossunk kezet, ne „nyomós” fertőtlenítővel, kezünket pedig töröljük meg, ne használjunk meleg levegős szárítót. Az általános meggyőződéssel ellentétben egyébként annak pont nincs jelentősége, hogy milyen hőmérsékletű vízzel mosunk kezet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top