Életmód

Pánikolás helyett koronavírus-bakikon nevetnek az olaszok

Oké, a koronavírusnak fele sem tréfa, de azért ezek a videók viccesek.

Amikor múlt héten meséltem arról, hogy éljük meg Olaszországban a koronavírus viszonylagos közelségét, még csak az elejénél jártunk, azóta viszont gombamód szaporodnak a pozitív vírustesztek, és mostanra tőlünk 30-40 km-re is regisztráltak fertőzötteket. Az olyan korlátozások, mint az óvodák, iskolák, könyvtárak, múzeumok, templomok, fitnesztermek és uszodák bezárása akkor még olyan intézkedések voltak a szememben, amitől úgy éreztük, hogy a biztonságunkat szolgálják, most viszont sokkal rosszabb érzés fog el, amikor naponta többször falakba ütközöm a bezárások miatt. 

Ettől függetlenül nem akarom, hogy a koronavírussal keljünk és feküdjünk, bár ennek nem mindig könnyű eleget tenni. Sokan elfelejtik, hogy még mindig létezik más beszédtéma a koronavíruson kívül, ahogy azt is, hogy nem csak hírműsorokat lehet nézni a tévében (amit amúgy egyáltalán nem muszáj bekapcsolni). Néha mégis megéri, mert bele lehet futni olyan abszurd helyzetekbe és bénázásokba a képernyőn, amik mindenkit kizökkentenek a pánikolásból.

Köhögőroham élő adásban

Van esténként egy kvízműsor, ami háttérzajnak tökéletes vacsorakészítés közben, ezért gyakran odakapcsolok. Pénteken a szokásos reklám mellett a játékot követő híradóhoz is próbáltak kedvet csinálni egy élő bejelentkezéssel, amit sikerült emlékezetessé tenni a bemondónő köhögőrohamával, ami épp azután tört rá, hogy kiejtette a száján a koronavírus szót: „A koronavírus a tőzsdére is drámai hatást gyakorol, a mai nap bizonyult a legrosszabbnak azon a héten, amit a legjobb lenne elfelejteni.” A kellemetlen helyzetbe került tévés később elnézést kért a történtekért, de a videó addigra szélsebesen terjedni kezdett a neten.

Szájmaszkba gabalyodva

Hatalmas öngólt lőtt Facebook-élőzésével az olaszországi koronavírus-járvány legnagyobb gócpontjának számító Lombardia tartomány elnöke, Attilio Fontana. A férfi arról beszélt, hogy az egyik közvetlen kollégája megfertőződött a vírussal, ezért – bár a rajta elvégzett teszt negatív lett – önként karanténba vonult. Ezzel eddig nem is lenne semmi gond, a bejelentkezés során azonban több hibát is vétett: amolyan nevelő célzattal szájmaszkot húzott, a művelet azonban nem sikerült zökkenőmentesen, kissé belegabalyodott a maszkba a felvétele közben, aztán magán hagyta, miközben folytatta a beszédét. Az olaszok szerint több sebből is vérzik ez a maszkosdi: egyrészt semmi értelme maszkot viselni egy szobában, ahol egyedül tartózkodik az ember, de ha már nélkülözhetetlennek érezte ezt a politikus, akkor legalább mikroszűrős maszkot kellett volna választania. A másik, amin sokan kiakadtak, hogy a videó a nemzetközi sajtóban is szárnyra kapott, és olyan helynek festette le a koronavírus tépázta Olaszországot, ahol még a négy fal között is maszkot kell viselni a biztonság érdekében, ez pedig jelentősen rontja az ország jelenleg amúgy sem túl fényes megítélését.

„Tényleg muszáj volt Fontana elnöknek a közösségi médiában egy szájmaszkkal megörökítenie magát? Szerintem egyáltalán nem. Egy ilyen nehéz pillanatban a vezetőknek inkább a kiegyensúlyozottságra és a nyugalom megőrzésére kellene törekedniük és komoly munkát kellene végezniük ahelyett, hogy pánikot keltenének, és tovább rontanák a közhangulatot. Sajnos úgy vélem, hogy szájmaszkban fotózkodni egyáltalán nem ezt szolgálja”nyilatkozta az egyik képviselő, Maurizio Martina a videó kapcsán.

(Szerzőnk Olaszország északi részén él, közel a gócponthoz)

Így röhögik ki az koronavírust az olaszok

Fotó: Alessia Pierdomenico / Bloomberg via Getty Images

Mások is adnak okot arra, hogy nevessünk a koronavíruson!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top