Életmód

Óvatosan kattints: furcsa betegsége miatt szőrös lett egy nő szája

Igen, belül, konkrétan a fogai közt. Az orvosok másfél évtizede küzdenek érte.

19 évesen ment először orvoshoz egy nő a fogászati szakemberek által látott legfurcsább tünettel: szempillaszerű szőr nőtt az ínyén és a szájüregében. A hitetlenkedő orvosok persze eltávolították a szőrszálakat – amelyek tényleg megtévesztően hasonlítanak a pillákra, és kivizsgálták a beteget. Szerencsére nem ritka betegségről van szó: ártalmatlan cisztákat is találtak a méhe körül, ez pedig egy PCOS nevű genetikai elváltozásra utal. Ez a cisztákon kívül valóban okozhat szőrösödést is, de főleg az arcon, a nyakon és a háton, a szervezet ilyenkor ugyanis túl sok tesztoszteront termel. Elkezdték hát fogamzásgátlóval kezelni, el is múlt a baj – számol be egy tudományos szaklap alapján a Gizmodo.

Hat év múlva azonban visszatértek a furcsa szőrök, ezúttal nem csak a szájüregben, hanem a „szokásos” helyeken is: az arcon és a háton. Új kezelést kapott a nő, aki már kész kis orvosi látványosságnak számított, nem győztek tudományos cikkeket írni róla. Ekkor már szövetmintákat is vettek, de csak arra jutottak, hogy a hormonzavar mellett egy furcsa strukturális elváltozás is szerepet játszik, amitől a szervezet úgy érzi, kötelessége a fogak körül szempillákat növeszteni. Az erről cikkező Khrystyna Zhurakivska összesen öt hasonló esetet talált, ráadásul mindegyik férfi volt, és csak egy-két kósza szálról szólt a fáma, nem tucatnyi pilláról.

Forrás: Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Radiology

A nőt endrokrinológushoz küldték, ám ide már nem ment el – talán megunta a vizsgálatokat és a felhajtást. Pedig a PCOS gyógyíthatatlan állapot, és ha a nő szabadulni szeretne a finoman szólva kellemetlen helyzettől, élete végéig hormonkészítményeket kellene szednie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top