Életmód

Kényeztesd kedvencedet – jutalomfalatból is a házi a menő!

Csokit semmiképp se adj a kedvencednek, de mutatunk három kutyakekszreceptet, amik csupa egészséges alapanyagból állnak. Állatorvos is jóváhagyta őket.

Habár a legtöbb ember él-hal érte, csokit adni a kutyáknak vagy a macskáknak meglehetősen amatőr hiba. Ha csak az elhízás kockázatát növelné, azzal a tudattal még csak-csak megbirkóznánk valahogy, de a csokoládé szélsőséges esetben akár életveszélyes állapotot is előidézhet az állatoknál, mivel a kutyák és a macskák nem tudják feldolgozni és kiválasztani a benne lévő vegyi anyagokat. Szélsőséges esetben az enyhén stimuláló hatású teobromin például akár halálos rohamot, szívelégtelenséget és belső vérzést is előidézhet az állatoknál.

Okos kutyus (Fotó: StockSnap / Pixabay)

Az, hogy hogyan reagálnak a csokifogyasztásra, egyedenként változó, de jobb nem kipróbálni. A reakciójuk nagyban függ a kutya vagy a macska testalkatától, egészségi állapotától, valamint a felkínált édesség mennyiségétől és minőségétől is. Jó tudni, hogy az étcsokoládé sokkal több teobromint tartalmaz, mint a tejcsoki, vagyis nagyobb veszélyt jelent a kedvencekre. Fontos, hogy nemcsak a csokoládét érdemes kerülni, hanem a kakaós kekszet és süteményeket, valamint a csokis fagyit is!

Nyilván nem azt mondjuk, hogy mostantól kizárólag házi kutyakeksszel kápráztasd el a család kedvencét, hiszen sokszor még arra is nehezen jut idő, hogy a gyerekeknek süssünk egy kis egészséges nassolnivalót, helyette megvesszük készen, ami az összetevők szempontjából mindig kisebb-nagyobb kompromisszummal jár. Időnként azonban jó ötletnek tűnik kedvencünket házi jutalomfalattal kényeztetni, különösen, ha jó kutyus volt, és megérdemli.

Természetesen állatorvos véleményét is kikértük, aki azt javasolta, hogy ahogy a kisbabáknak, úgy a kutyáknak is jobb minél egyszerűbb fogásokkal kedveskedni: leveheted őket a lábukat egy végtelenül egyszerű, számukra mégis nagy örömet okozó csemegével, ami nem más, mint a szárított hús. Ehhez semmit nem kell hozzátenni, így még az allergiaveszély sem áll fenn.

Ha azonban szívesen sütnél a kutyinak, akkor a következő recepteket próbáld ki.

Almás-sajtos kutyakeksz gyömbérrel

Hozzávalók

  • 140 g rizsliszt
  • 120 ml almalé (a legjobb, ha reszelt almából facsarjuk ki)
  • 60 g reszelt sajt
  • 1 csipetnyi szárított gyömbér
  • 1 kiskanál fahéj

Elkészítés

  1. Halmozd a lisztet egy tálba, hintsd meg a reszelt gyömbérrel, és formázz a közepébe egy kis mélyedést. Ebbe öntsd az almalevet, és kezdd el gyúrni a tésztát.
  2. Add hozzá a reszelt sajtot, majd ha teljesen összeállt, kerekíts belőle egy kis cipót. Takard le, és hagyd pihenni 10-15 percig.
  3. Addig lisztezz be egy gyúródeszkát, és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  4. Nyújtsd vékonyra a tésztát, majd szaggasd ki, vagy vágd fel tetszőleges alakúra. Az esztétikum ebben az esetben másodlagos kérdés. 
  5. Helyezd a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, és told be őket a forró sütőbe 15-20 percre.
  6. Amikor a kekszek langyosra hűltek, hintsd meg őket egy kis fahéjjal. Kiváló jutalomfalat örökmozgó, energikus kutyáknak!  

Fontos!

Az nlc megkeresésére egy állatorvos elmondta, hogy az arra érzékeny négylábúaknál a fahéj akár légzési nehézséget is okozhat, ezért ha a kedvenced korábban nem találkozott ezzel a fűszerrel, a biztonság kedvéért hagyd el, nehogy baj legyen belőle!

Almás zabkeksz kutyáknak

Hozzávalók

  • 300 g teljes kiőrlésű liszt
  • 120 g (lehetőleg apró szemű) zabpehely
  • 80 g hámozott és kimagozott alma
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál olívaolaj

Elkészítés

  1. Apró lyukú reszelőn reszeld le az almát, és nyomkodd ki a levét. Ha azt szeretnéd, hogy ne barnuljon meg, locsold meg egy kis citromlével.
  2. Egy másik tálba mérd ki a lisztet, keverd hozzá a zabpelyhet, majd jöhet a tojás és az olaj. Kezdd el összedolgozni, majd turbózd fel a reszelt almával, ettől sokkal puhább lesz az állaga!
  3. Tedd lisztezett deszkára, és nyújtsd kb. fél centi vastagra. Szaggass vagy vágj belőle tetszőleges formájú kekszeket, majd told be őket a 160 fokra előmelegített sütőbe. 
  4. 30-40 perc alatt sülnek készre. Ha elkészültek, hagyd a sütőben, nyitott ajtó mellett kihűlni, majd tedd jól záródó fémdobozba őket. 

Tonhalas kutyakeksz

Hozzávalók

  • 300 g teljes kiőrlésű liszt
  • 180 g lecsepegtetett natúr (nem olajos!) tonhalkonzerv
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál napraforgóolaj 

Elkészítés

  1. A tonhalat villával jól törd össze, 1-2 evőkanál langyos vizet hozzáadva. Több részletben szitáld hozzá a lisztet, és dolgozd össze.
  2. Add hozzá a tojást és az olajat, és gyúrd addig, míg homogén tésztát kapsz. Ha szükséges, keverj hozzá még egy kis lisztet.
  3. Lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra, és szaggass belőle tetszőleges formákat.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készül el.
  5. A kisült kekszeket tanácsos hűtőben tárolni, és 10-12 napon belül elfogyasztani.

Fontos, hogy ezek amolyan nassolnivalók, amik nem helyettesítik a rendes állateledelt. Semmiképpen se vigyük túlzásba az adagolásukat, nem jutalomfalattal kell jóllaknia a blökinek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top