Ha elakadsz az ingvasalásban, akkor csak vedd elő ezt a fotós útmutatót, és kövesd a lépéseket! Ha betartod a sorrendet, máris nem lesz olyan macera az ingvasalás. Elsőként viszont nézzük át, hogy mitől számít kínszenvedésnek az ingvasalás. A legfőbb okot az ing alapanyagában, a puplinban keressük, ez a speciális 100 százalékban pamut kelme nedvesen vasalható csak igazán szépre, akkor lesz igazán ropogós a végeredmény. Az igazán rutinos háziasszonyok mosás után 1 órát pihentetik az ingeket, és utána vasalják, és itt most tegye mindenki a szívére a kezét. Hol van mostanság idő erre? Indulás előtt vagy esténként küzdünk az ingekkel, akkor pedig minden praktika jól jön. Mielőtt azonban nekikezdenénk, nézzük meg, hogy hogyan tudunk segíteni magunkon.
- Vegyünk vasalásmentes anyagból készült inget, ez az űrtechnológiának tűnő csoda nem más, mint egy speciális szövési eljárás, amelynek köszönhetően az anyag mosás után kevésbé lesz gyűrött. Ebben az esetben a vasaláskönnyítés tehát nem abból fakad, hogy a pamuthoz műszálat kevertek.
- Ne centrifugázzuk durván! Nem érdemes 600-as fordulatszám felett centrizni az ingeket.
- Szárítsuk vállfán, sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha az ingek nem a fregolin száradnak, és főleg nem csipesszel.
- Gőz, gőz, gőz. Mivel a legtöbb háziasszony nem tudja megoldani, hogy nedvesen vasalja az ingeket, így a legjobb, amit tehetünk, hogy vagy gőzölős vasalót, vagy ami ennél is jobb, gőzállomást választunk.
1. Kezdj a gallérral!
Tedd az ing gallérját a vasalódeszkára, és szépen vasald ki a gallért! Kezdd a belső, nyakhoz érő résszel, majd fordítsd meg, és a gallér “hátoldalát” is vasald ki. Vannak, akik pont arra esküsznek, hogy először a gallér hátoldalát kell kivasalni, és aztán a belső felét. Szóval próbáld ki mindkettőt, és döntsd el, neked melyik tetszik a legjobban.
2. Aztán jöhetnek az ujjak!
Itt a legfontosabb kérdés, hogy szeretnél-e élt az ing ujjába, vagy sem. Két, élesen elkülönülő iskola létezik: vannak, akik frászt kapnak az élére vasalt ingujjtól, és vannak, akik szerint csak az élére vasalt ingujj az elfogadható. Ha szeretnél élt vasalni az ing ujjába, egyszerűen csak terítsd szépen a vasalódeszkára, és ahogy a fotón látod, húzd el az ing ujján egyenletesen a vasalót!
3. Most jöhetnek a mandzsetták!
Az ingek mandzsettáját mindig kigombolva vasald, és ügyesen kerüld ki a gombokat! Ahogy a képen látod: az ing ujjába “belevasalhatsz”, de vigyázz, nehogy elszakítsd az anyagot, csak óvatosan. Az egyik ujj után jöhet a másik! Figyelj, hogy ne erőből, hanem könnyedén csináld! De a kényes területeket, mint a mandzsettagombok, érdemes meggőzölni egy vállfán lógatva!
4. Jöhet az ing eleje!
Most jöhet az ing eleje: természetesen nem begombolva, hanem ahogy a fotón látod, csak szépen odaterítve a vasalódeszkára. Először vasald a gombok kikerülésével az egyik oldalát, és aztán jöhet a másik.
5. Gombok
A legjobb megoldás – hogy a gombokat is kikerüld, a vasalót is kíméld, és szép vasalt legyen a gombok között is az ing – az, hogy megfordítod az ing elejét, és a gombokat hátulról vasalod, így nem érsz közvetlenül hozzájuk. De itt is előveheted a gőzölést: a gombokat érdemes meggőzölni egy vállfán lógva!
6. Jöhet a háta!
Most már szépen kivasaltad az ing nyakát, az ujjait, a mandzsettáit és az elejét. Az inget lógasd fel a vasalódeszka végére, így sokkal könnyebb lesz a háta felső részét kivasalni. Aztán, ha megvagy a hát felső részével, tedd fel a vasalódeszkára – ahogy a képen látod –, és a hát többi részét is vasald ki!
És készen is vagy az ingvasalással! Fontos, hogy ne szárazon, hanem teljes gőzzel vasald az ingeket, szárazon sokkal több ideig tart.
- 10 háztartási tipp a mosástól a vasalásig, ami tényleg megkönnyíti az életed