Életmód

Legókockákból épít rámpát kerekesszékeseknek a nagymama

Az egyszerű, de nagyszerű ötlet gyorsan és költséghatékonyan könnyíti meg az érintettek életét.

A német Rita Ebel több mint 20 évvel ezelőtt kényszerült kerekesszékbe egy autóbaleset következtében. Miután szembesült vele, hogy szülővárosában sem mindenhol tud akadálymentesen közlekedni, kitalálta, hogy az otthonához LEGO-kockákból épít felhajtórámpát – írja a Metro brit napilap.

Ebel egy másik kerekesszékestől, egy Corina Huber nevű nőtől leste el az ötletet, aki tervrajzot is készített a legórámpák összeállításához. A német nő a férjével közösen fogott neki az építésnek, a kész rámpa pedig szerinte nemcsak a kerekesszékesek, de a járókerettel közlekedők, babakocsit tolók és a látássérültek számára is használható alternatívát nyújt az akadálymentes közlekedéshez.

A LEGO-kockákból gyorsan és költséghatékonyan készülhet akadálymentesítő rámpa kerekesszékeseknek (Fotó: Getty Images)

Bár természetesen az akadálymentesítés az önkormányzatok és közintézmények feladata lenne, Ebel szerint ezzel a módszerrel gyorsan és fenntartható módon lehet új rámpákat építeni.

„A LEGO-rámpák nagy segítséget is nyújtanak, de mivel nagyon színesek, figyelemfelhívásnak sem utolsók” – nyilatkozta Ebel a Hanauer Anzeiger című német lapnak. „Ráirányítja ugyanis a figyelmet, hogy a kerekesszékeseknek még ma is mennyi akadályt kell nap mint nap leküzdenie. Bár első ránézésre nem gondolná az ember, de ezek a rámpák meglepően stabilak, könnyen mozgathatóak, jól tapadnak, ráadásul különböző magasságúakra is építhetők.”

Ebel azt is elárulta, hogy az ötlettel kapcsolatban, többek között már megkereste a spanyol turisztikai ügynökség, illetve egy amerikai iskola diákjai is.

A nő és férje egyébként jótékonysági alapon, ingyen készíti a rámpákat a rászorulóknak, a hozzájuk befolyó adományokat ezért további építőkockákra gyűjtik, de várják a megunt vagy már nem használt LEGO-adományokat is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top