Életmód

Rendkívül szigorú szabályozás jön a bulinegyedben

Az erzsébetvárosi önkormányzat erre kijelölt munkacsoportja elfogadta a bulinegyed helyzetének rendezésére irányuló javaslatcsomagot.

A bulinegyedben bevezetik az éjféli zárórát, ez alól csak azok a vendéglátóhelyek mentesülhetnek, amelyek teljesítik az önkormányzat által meghatározott, rendkívül szigorú feltételeket – nyilatkozta a Népszavának Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester. 

A most elfogadott javaslatcsomag értelmében a szórakozóhelyek este tíz és reggel nyolc között nem végezhetnek áruszállítást és úgynevezett göngyölegmozgatást sem, ha pedig éjfél után is nyitva tartanak, mindenki számára hozzáférhetővé kell tenniük a mellékhelyiségeket, erre jól látható piktogramokkal is fel kell hívni a vendégkör és a turisták figyelmét.

Összehangolt ellenőrzésekkel igyekeznek visszaszorítani a közterületi alkoholfogyasztást is, a szórakozóhelyeknek a jövőben erre külön embert is alkalmazniuk kell, akinek gondoskodnia kell arról, hogy a vendégek ne az utcán igyanak.

A bulinegyedben állandó probléma a zaj és a szemetelés

A bulinegyedben állandó probléma a zaj és a szemetelés (Fotó: Getty Images)

A szórakozóhelyeken egy úgynevezett csúcslimiter nevű zajmérő eszközt is fel kell szerelni, illetve egy akusztikai szakértő igazolására is szükség lesz a jövőbeni működéshez. A továbbiakban a teraszokon is jobban ügyelnek majd, hogy a vendégek kevésbé zajongjanak, az egyes helyeken pedig forgalomszámláló berendezés segítségével kell ügyelni arra, hogy csak a katasztrófavédelem által meghatározott mennyiségű ember tartózkodhasson a létesítményekben. 

A helyeknek az utca takarítására is nagyobb hangsúlyt kell majd fektetniük, a javaslatcsomag legalább napi egy, magasnyomású takarítóeszközzel végzett tisztogatást is előír. A környezetvédelem érdekében pedig éjfél után megtiltják a műanyagpoharak használatát. 

Az előírásokat betartó helyek egy évre kaphatnak működési engedélyt, azt rendszeresen meg kell majd újítaniuk. A szabálysértő helyeket először figyelmeztetik, másodszorra pénzbüntetést szabnak ki rájuk, harmadik lépésként pedig először három napra, majd örökre bevonhatják az engedélyüket. 

Szikszai Sándor, az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője szerint, ha mindezt sikerül betartani, az nagy előrelépést jelenthet a helyzet kezelése érdekében, de a témával kapcsolatban lakossági fórumot is rendeznek majd a közeli jövőben. 

További cikkeink a bulinegyeddel kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top