Életmód

Vírusként terjed a legújabb Facebook-átverés

Amikor azt látod, hogy a közösségi oldalon elindul az agyrém és minden ismerősöd ugyanazt a szöveget osztja, ne dőlj be, inkább gondolkodj.
facebook logó átverés

Mint egy piskótarecept, olyan pofonegyszerű a közösségi oldalakon terjedő átverések felépítése: végy egy maréknyi félelmet, adj hozzá pár hangzatos szót, rakj bele némi fenyegetést és birizgáld meg az egészben az emberek szokásait, kényelmét, jelenlegi rutinját. 

És máris beindul a gépezet, amely téged tilt, korlátoz, fenyeget – elvileg. Mert a gyakorlatban ennek se füle, se farka. Ha te nyilvánosan helyezel ki adatot, képet az oldaladra, akkor azt nem csak a Facebook, hanem az egész világon bárki láthatja, Dél-Afrikától Kanadáig. Az a te döntésed és felelősséged, mit osztasz meg – akár magadról, akár a gyerekedről –, mert onnantól, hogy kitetted és nyilvános, pont két másodperc alatt tudja lementeni és felhasználni más is. 

Ez nem mai dolog, pláne nem olyasvalami, ami mindig és mindenkor „holnaptól” lép életbe. Éppen ezért a jelenleg oly népszerű Facebook-körlevél, amivel talán te is találkoztál, nem más, mint hergelés, figyelemelterelés, átverés.

Erről a szövegről van szó, ugye, ismerős?

„Ne felejtsd el: holnap elindul az új Facebook-szabály, amelyen felhasználhatja fényképeidet. A határidő – ma! Ezt fel lehet használni veled szembeni bírósági eljárásban. Minden, amit valaha írtál, ma nyilvános lesz, beleértve a törölt üzeneteket is. Csak egy egyszerű másolás és beillesztés, biztonságos.”

A folytatásban a szöveg arra buzdít, hogy ne adj a Facebooknak, vagy a Facebook tagjainak (legyenek ezek akárkik is) engedélyt arra, hogy felhasználják a képeid, információid, üzeneteid, vagy hozzászólásaid. Vannak benne még ilyen hangzatos mondatok is, hogy: „Ezzel a nyilatkozattal értesítem a Facebook-ot…”, és „A profil tartalma privát és bizalmas információ”.

Nos, a profil tartalma akkor lesz privát és bizalmas információ, ha a biztonsági beállításoknál történetesen azzá teszed. Nem egy ákombákom nyilatkozattal, amit körlevélben kaptál. Már csak azért sem, mert a Facebookkal nem az üzenőfaladon tudod felvenni a kapcsolatot (ha fel akarod), nem nyilvános poszttal és még csak nem is Messenger-üzenettel, hanem egy kifejezetten arra létrehozott csatornán.

Szóval, ha online jártadban-keltedben összetalálkoztál ezzel a szöveggel, nyugodj meg. Átverés az egész. Egy újabb. És sajnos nagy valószínűséggel még csak nem is az utolsó. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top