Aktuális

Közel háromezermilliárd forintra perlik a Facebookot

A közösségi oldal trükközött az adózással, ezért viszont most csúnyán megütheti a bokáját.

Főhet a feje Mark Zuckerberg Facebook-alapítónak, a BoingBoing értesülései szerint ugyanis az amerikai adóhatóság, az IRS nem kevesebb mint kilencmilliárd dollárra (körülbelül 2816,7 milliárd forint) perli a közösségi oldalt elmaradt adók miatt. 

Az oldal értesülései szerint a Facebook sajátos megoldással az egyik saját cégével szemben alkalmazott kedvező szerzői jogi licencdíjakat, hogy ezzel az Írországban bejegyzett leányvállalaton keresztül húzzon hasznot az alacsonyabb adókulcsokból. 

Mark Zuckerberg mehet a bíróságra a Facebook adóelkerülési trükközése miatt (Fotó: Getty Images)

A megállapodás értelmében a Facebook fiókcégei jogdíjat fizetnek az Egyesült Államokban bejegyzett anyacégeknek a védjegyek használatáért, de a felhasználókhoz és a technológiákhoz való hozzáférésért is. Ennek értelmében a Facebook Ireland 2010 és 2016. között több mint 14 milliárd dollárt fizetett ki jogdíjakon és más típusú költségmegosztási megoldásokon keresztül – áll a periratban. 

A korábban Double Irish néven emlegetett pénzügyi manőver népszerű volt a hasonló nemzetközi cégek körében, az adóelkerülésnek ez a módja azonban nemrég a vonatkozó törvények megváltozása miatt lényegesen összetettebbé vált. Ennek ellenére Írország továbbra is vonzó célpont a Facebookhoz hasonló vállalatok számára, amelyek szeretnék az USA területén kívül leadózni a profitjuk nagy részét. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top