Életmód

Karanténtanácsok: így élik túl az űrhajósok az összezártságot

Kik is tudhatnák jobban, milyen az igazi összezártság, mint ők...
Összezártság ellen

Sokan már most rosszul bírják a be-, sőt összezártságot, pedig a legtöbben még csak a második hétben járnak. Bizonyos hírek szerint pedig az önkéntes karantén akár hónapokig is eltarthat.
 
A 444.hu most a NASA összeállítása alapján ír arról, hogy asztronauták hogyan bírják ki sokszor ennél is hosszabb távon a kényszerű egymásra utaltságot.
 
„A NASA már több mint ötven éve képez ki arra űrhajósokat, hogy hosszabb időt töltsenek el egy apró helyen összezárva, és képesek legyen együttműködni, feladatokat megoldani, valamint ne őrlődjenek fel közben teljesen a bezártságtól és egymás társaságától” – írja az oldal.

Az asztronauták képzésének része egy öt képességre koncentráló viselkedési útmutató, ez alakítja ki az űrhajósok mindennapjait. Tessék, lehet gyakorolni!

A kommunikáció

Világos beszéd és valódi odafigyelés, kérdezés és megértés, aminek része az aktív hallgatás és a nonverbális kommunikációs jelek felismerése. „Szánjatok időt a sikerek és a konfliktusok átbeszélésére. Figyelj oda és ismételd el a főbb üzeneteket, hogy biztos legyen benne, hogy világosak. Ismerd el, amikor tévedsz!”

Vezetői-követői képességek

„Adj iránymutatást, információt, visszajelzést, tanácsot és bátorítást, bizonyosodj meg róla, hogy a többieknek rendelkezésükre állnak a szükséges erőforrások. Mondd el, ha valami nincs rendben. Kérdezz. Ajánlj megoldásokat, ne csak problémákat említs!”

Öngondoskodás 

„Kövesd nyomon, hogy mennyire vagy egészséges fizikailag és mentálisan. Ebbe beletartozik a higiénia kérdése, hogy mennyire tartod rendben az időbeosztásodat, a dolgaidat. Figyelj oda az alvásodra, illetve figyeld a hangulatodat is!”

A csapat gondozásáról és a közös együttélésről további részletek olvashatók ITT.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top