Egészség

Vasszigor a németeknél a koronavírus miatt

Nem tartózkodhat kettőnél több ember együtt közterületen, csak ha ugyanabban a háztartásban élnek.

Az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatok további korlátozásáról állapodtak meg a német tartományok és a szövetségi kormány a koronavírus-járvány lassítása érdekében, a legfontosabb, hogy Németországban kettőnél több ember nem tartózkodhat együtt közterületen, kivéve, ha mind ugyanabban a háztartásban élnek – jelentette be Angela Merkel kancellár sajtótájékoztatón vasárnap Berlinben. A kancellár maga is házi karanténba vonult, mert koronavírus-fertőzést mutattak ki egy orvosánál. 

Maja Hitij - Pool/Getty Images

Fotó: Maja Hitij – Pool / Getty Images

Továbbra is szabad munkába járni és a munkával kapcsolatos halaszthatatlan megbeszélésekre, találkozókra utazni, bevásárolni, orvoshoz menni és a friss levegőn sportolni a németeknél, azonban legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani a nem közös háztartásban élők között – mondta Angela Merkel.

A vendéglátóhelyek csak elvitelre kínálhatnak ételt, és felfüggesztik azokat a szolgáltatásokat, amelyeknél szoros testi kapcsolatra van szükség. Így bezárnak a fodrászok, kozmetikai szalonok, masszázsszalonok és tetováló stúdiók. A családok és közös háztartásban élők kivételével csoportos tevékenységet magánterületen sem lehet végezni.

Az új szabályok egyelőre két hétig érvényesek. Betartásukat ellenőrzi a rendőrség és a közterület-felügyelet, megsértésükért büntetés jár.

Küzdeni kell az új típusú koronavírus terjedésének feltartóztatásáért és az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartásáért, és mivel nincs védőoltás a vírus ellen, és nincs gyógyszer a vírus okozta betegségre, az emberek közötti fizikai kapcsolatok ritkítása, a közösségi élet lehető legteljesebb leállítása az egyetlen lehetőség erre – mondta Angela Merkel, és hozzátette, hogy a korlátozások áldozatokkal járnak, de mindenkinek be kell tartania a szabályokat, mert „így menthetünk meg életeket”.
   
A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint Németországban hétfő reggelig 24873 koronavírus-fertőzést regisztráltak, a halálos áldozatok száma 94.

(MTI)

A legfrissebb koronavírus-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top