Életmód

Olaszok vizsgálják, kik a legsérülékenyebbek a koronavírus-fertőzéssel szemben

Az eddigi megbetegedések, illetve halálok alapján ezekre a következtetésekre jutottak az olaszok.

Az olasz közegészségügyi hivatal (Iss) a honlapján tett közzé egy részletes jelentést a járvány-helyzetről, elsősorban a koronavírus halálos áldozataira koncentrálva. A jelentés a március 20-ig beérkezett adatok alapján készült, 3200 áldozat esetét vizsgálták, az eredmények ezek alapján születtek – írja a 444.hu.

3200 áldozat esetét vizsgálták, az eredmények ezek alapján születtek (Fotó: eberhard grossgasteiger on Unsplash)

Az adatok alapján a koronavírus-fertőzés miatt meghalt emberek átlagéletkora Olaszországban március 20-áig 78,5 év volt. A járvány legfiatalabb áldozata 31, a legidősebb 103 éves volt. Az elhunytak kétharmada férfi, egyharmada nő, utóbbiak átlagosan 79-82 évesek voltak. A 3200 halálos áldozat valamivel több mint 10 százaléka hatvan év felett volt, 35,4 százalékuk elmúlt hetven, 40,9 százalékuk pedig nyolcvan és kilencven között volt. A fertőzöttek átlagéletkora 60 év körül volt, míg azoké, akik belehaltak a betegségbe, 80 év körül.

Az elhunytak közül sokaknak volt krónikus betegsége, a leggyakoribbak az artériás hipertónia, azaz magas vérnyomás, a diabétesz és iszkémiás szívbetegség (szívizom elégtelen vérellátása miatt kialakuló betegségek) volt.

A halálos áldozatok esetében a leggyakoribb tünet a láz volt (76 százalék), illetve a légzési nehézség (73 százalék). 

A később elhunyt betegek 5,7 százalékának egyáltalán nem volt tünete kórházba kerülése idején. A tünetek megjelenésétől átlagosan nyolc nap telt el a beteg haláláig. 

A március 20-áig elhunyt, 3200 koronavírusos beteg közül 9 volt 40 év alatti, és csak egy nő volt köztük. Kettő páciensről nem áll rendelkezésre egészségügyi információ a fertőzést megelőző időszakról, a többi hét áldozatnak volt valamilyen korábban is fennálló krónikus megbetegedése. 

Az olasz járványügyi jelentést készítő hatóság is arról ír a dokumentumhoz fűzött bevezetőjében, hogy a koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozók átlagéletkora – ellentétben az összes fertőzöttre vonatkozó 63 éves átlagéletkorral – csupán 49 év. 

Aktuális híreink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top