Életmód

A pletykálós, hátbaszúrós, kritizálós: home office közben is védd meg magad a mérgező kollégától!

A fél ország már otthonról dolgozik, ami felerősíti a mérgező kollégák negatív hatásait, itt az ideje átgondolni, mit lehet tenni ellenük.

Mivel egy munkahelyen 10-20 (vagy 100) emberrel biztos állandó kapcsolatban vagy, ezért nem olyan furcsa és egyedi jelenség, hogy akad a kollégáid között mérgező ember is. Ő az, aki irigykedik, a hátad (és mások háta) mögött kibeszél, de az arcodba mosolyog, kárörvend, amikor félresikerül valami, bemószerol a főnöknél úgy, hogy elferdíti az igazságot. Igazi pletykafészek, akitől mindenki tart, mert nem lehet tudni, ki lesz a következő áldozata. Bomlasztja a csapatot, a munkakedved a béka feneke alá kerül tőle. Az is lehet, hogy csendesebb fajta, aki folyton panaszkodik, szívja az energiádat, még a fejed is belefájdul, ha öt percet kell beszélni vele. Márpedig kell beszélni, mert a munkatársad, nem lehet elküldeni, nem lehet megszakítani vele minden kapcsolatot, mint egy párkapcsolat esetében.

A Harvard Business Review kutatásai alapján ezek jellemzők a mérgező kollégára:

  • hibáztatás, kritizálás, hátba szúrás;
  • pletykálás;
  • nem követi a megbeszélteket;
  • információt gyűjt, és megtartja magának;
  • tudatosan aláássa mások tekintélyét;
  • csak a saját előmenetelével törődik, nem a csapat érdekében dolgozik.

A jelenlegi helyzetben sem lehet menekülni a mérgező kollégák elől, még ha most messzebb is vannak testben, de a kapcsolatot tartani kell velük, napi száz e-mail, messenger, konferenciahívások formájában. Azt gondolnád, hogy nem annyira megterhelő a lelkednek a társaságuk, hiszen távol vannak, de az igazság az, hogy otthon lenni egyedül az olyan, mintha egy harangban ülnél egész nap, amiben sokkal hangosabban visszhangzik minden elejtett megjegyzés, odaszúrt rosszindulatú szó. A testbeszéd nélkül felerősödnek az írott szavak, napokig is rágódhatsz egy olyan mondaton, amit észre sem vennél, ha személyesen mondják az arcodba.

mérgező kolléga home office

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

A harvardi tudósok egy átfogó vizsgálat során arra jutottak, hogy mérgező munkahelyi környezeten nemcsak a lelki egészséged, hanem a cég sikere is múlik. A kutatási eredmények szerint egyetlen mérgező kolléga képes olyan rombolást végezni egy csapatban, hogy 70 százalékkal visszaesik tőle a hatékonyság. Úgyhogy világos, mint a nap, hogy komolyan kell venni a védekezést ellenük, ez a cég és az egyén érdeke is. Szerencsére nem hagynak minket kétségek között a kutatók, négy olyan lépést mutatnak, ami segíthet a mérgező munkakörnyezet megszüntetésében.

1. Őszinte beszélgetés a mérgező kollégával

Nem lehet arra várni, hogy a kolléga majd egy nap úgy ébred fel magától, hogy felismeri a hibáit, és hogy milyen hatással van a környezetére. Abban viszont lehet reménykedni, hogy egy őszinte beszélgetés segít neki a változtatásban. Nem fog megváltozni, de a viselkedésén képes változtatni. Természetesen ez ne egy olyan beszélgetés legyen, amiben felsorolod az összes hibáját és megdobálod sárral, inkább arról beszélj neki, hogy milyen hatással van rád a viselkedése. És kérd meg, hogy ő is mondja el a véleményét rólad. Néha már ennyi elég, hogy észhez térítsünk egy másik embert, a visszajelzés hatalmas erővel bír.

2. Nézz magadba!

Ne süllyedj le a mérgező emberek szintjére, fontos ilyenkor a szembenézés önmagaddal. Azzal tudod lefegyverezni őket a legjobban, ha megszabadulsz a győzni-veszíteni világképtől, ami alapján a mérgező kolléga működik, és a csapat érdekében dolgozol. A nyílt kommunikáció és az együttműködés legyen az alap nálad, ne menj bele a kicsinyes csatározásokba.

3. Beszélj a főnököddel!

Természetesen nem azt javasolják a kutatók, hogy mószerolj be mindenkit a főnöknél, akinek nem tetszik az arca, hanem azt, hogy javasold neki, hogy a csapat beszélje át, milyen irányelvek alapján lenne jó együttműködni. Ez az otthonról dolgozás esetében hatványozottan hasznos meeting lehet, ahol kiderülhetnek a különböző elképzelések és egymáshoz csiszolódhatnak az álláspontok. Mert még az is lehet, hogy a mérgező kolléga igazából nem mérgező, csak teljesen máshogy gondolkodik arról, mit jelent a csapatmunka.

4. Gondoskodj magadról!

Védd meg az érzelmi egészségedet, és ha úgy látod, nincs hatással semmilyen taktikád a mérgező kollégára, akkor helyezd magad az első helyre, és engedd el, ne próbáld megváltoztatni a viselkedését. A legtöbb, amit tehetsz ilyenkor, hogy megpróbálod kerülni a társaságát, esetleg megkéred a felettesedet, hogy tegyen másik csapatba, távolítson el a kollégától. Sok energiát elvesz a küzdelem egy mérgező emberrel, az is érthető, ha elhagyod miatta a munkahelyedet – bár ez utóbbival érdemes lehet most megvárni azt az időt, amíg helyreáll a rend a külvilágban.

További cikkek a mérgező munkahelyekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top