Életmód

Franciaországban 24 milliárd eurót kapnak a vírus miatt bajba jutott munkavállalók

Nem hagyja magára a koronavírus miatt állásukat vesztőket a francia kormány, miközben az országban már több a gyógyult, mint az új beteg.

Nagyot ütött a koronavírus Franciaországon. Csütörtök reggelre 17 ezer fölé emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma, a hirtelen emelkedést az magyarázza, hogy az idősotthonokból összesített adatok most érkeztek meg. Eszerint újabb 1438 idős ember hunyt el, így csak az idősotthonokban március 1. óta 6524 áldozatot szedett a koronavírus

koronavírus

Egészségügyi séta Párizsban. (Fotó: Pierre Suu/Getty Images)

Jobb hír, hogy a kórházban ápolt betegek száma 513-mal kevesebb, mint kedden. Ez az első alkalom a járvány kezdete óta, hogy többen távoztak gyógyultan a francia kórházakból, mint ahány új beteg érkezett. Kórházban jelenleg 31.779 beteget ápolnak, szerdán 2190-en gyógyultan távoztak.  

Gazdasági mentőcsomag

A francia kormány eközben szerdán egy újabb 110 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be a gazdaságvédelmi intézkedések megerősítésére. Március közepén már elindított a kormányzat egy 45 milliárd eurós intézkedéscsomagot.

A gazdasági mentőcsomagból kiemelt jutalmat kapnak az egészségügyi dolgozók nettó 500 és 1500 euró közötti összegben, valamint ötven százalékkal megemeli a kormány a túlórapénzüket. A karantén idején is dolgozó közalkalmazottakat ezer eurós bónusz illet, míg a legszerényebben élők, mintegy négymillió háztartás a karantén feloldását követően, május 15-én 150 eurós gyorssegélyt kap, és azonfelül gyerekenként további 100 eurós támogatást.

Edouard Philippe miniszterelnök azt is megerősítette, hogy a francia munkavállalóknak több mint harmada, 8,7 millióan kényszerültek részleges vagy teljes kényszerszabadságra és kapnak rendkívüli munkanélküli segélyt az államtól. Az intézkedés eddig 24 milliárd euróba került. Ezenfelül az egyéni vállalkozóknak egy 7 milliárd eurós szolidaritási alapot is létrehozott a francia kormány.

Ilyen a mentőcsomag Magyarországon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top