Életmód

Így hímezik a magyar asszonyok a csodaszép maszkokat

A remény madara – ezek a szimbólumok díszítik azokat a maszkokat, amelyeket tardi asszonyok hímeznek.

Nemcsak a fast fashion márkák, de sok-sok kisebb varroda, családi vállalkozás tért most át a maszkkészítésre. Egyrészt azért, hogy segítsenek védőfelszerelésben a járvány idején, másrészt azért, hogy ezekben az időkben is munkát tudjanak adni az alkalmazottaknak. A tardi Matyodesign is az új kollekció bemutatására készült a 10. születésnapjára, amikor kitört a koronavírus-járvány, így bemutató helyett, most maszkgyártás van. „Számunkra is új kihívás ez a helyzet, hogyan alkalmazkodjunk hozzá, hogyan őrizzük meg a nekünk, velünk dolgozó asszonyok, nénik, kollégák, barátok munkáját”- mondja Váczi Rozi tulajdonos. 

(fotó: Murvai Kristóf )

(fotó: Murvai Kristóf )

Most, a nekik varró tardi hímzőasszonyok kapujára akasztják egy táskában a pamutvászon anyagot, a gumit és hímzőfonalat. Nincs személyes érintkezés, a szorgos kezek pedig napközben dolgoznak a mosható matyó maszkokon.  A megrendelésekkel 27 tardi asszony munkahelyét próbálja így megmenteni a cég, „A maszkon kézzel hímzett kismadár, a remény madara látható. Remény arra, hogy a járványnak hamar vége lesz, hogy végül egészségesen kerülünk ki belőle, új tapasztalatokkal, érzésekkel, talán kicsit megújult szívvel is” – mondja Rozi. Azt is tőle tudjuk meg, hogy a csapat legidősebb hímzőasszonya 86 éves, míg a legfiatalabb 17.

A cél az lenne, hogy a nagymamák és a dédmamák átörökítsék ezt a tudást a fiatalokra. Mindenki a napi dolgához igazítja a hímzést. Most nagyjából napi 50 maszk készül.

Az asszonyok a főzés, a kertészkedés vagy éppen a diótörés mellett hímeznek. Az elkészült maszkokból bárki rendelhet, de Rozi a tardi önkormányzatnak is felajánlott párat, azokat a falu időseinek osztják szét.

Matyó hímzés a maszkokon
Megnézem
Összes kép (6)

Jelenleg, a munkahelyek megtartásának érdekében kétféle maszkot gyártanak, a korábban már említett remény madaras verziót, és egy teltebb, matyó rózsás darabot. Emellett készülnek „karantén hímzőszettel”, amelyben minden szükséges eszköz megtalálható lesz, amire egy kezdő hímzőnek szüksége van.

Korábban már forgattunk a tardi asszonyokkal, nézzétek meg videónkat! 

Amit még nem olvastál a maszkokról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top