Életmód

A titokzatos művész, aki azzal lett híres, hogy pucér nőket ültetett fura dolgokra

Például péksüteményre, képkeretre, egy nagy tökre vagy éppen a saját arcára. Hogy miket ki nem találnak manapság?!

A kissé kafkai nevű John K. (amúgy John Kayser, de ritkán hivatkoznak rá így) az amatőr erotikus fotózás rejtélyes ködlovagja volt, akiről olyan keveset tudunk, mintha csak a bibliai időkben élt volna. Ami többé-kevésbé biztos: valahol Észak-Dakotában született 1922-ben, és még gyerekként került Los Angelesbe, ahol végül az egész életét töltötte. A második világháborúban fegyvermesterként szolgált, később pedig a Northrop repülőgépgyárnál dolgozott, előbb összeszerelőként, majd műszaki rajzolóként, és egy ideig különböző művészeti főiskolákra is járt, de vélhetően egyiket sem fejezte be. Élete egy pontján feleségül vett egy nőt, akit úgy hívtak, hogy Lily.

Hát, ez bizony tényleg nem túl sok.

De John K.-nek volt egy másik, sokkal alaposabban dokumentált élete is: a 60-as és 80-as évek között (vagy az 50-es és a 90-es évek között, de édes mindegy) ugyanis annyi meztelen (és nem teljesen meztelen) nőt fotózott le, hogy az talán még a lapunkban nemrég bemutatott másik vén perverznek, Miroslav Tichýnek is sok lenne. Igaz, K. a csehszlovák kukkolóművésszel ellentétben az érintettek (sztriptíztáncosnők, kallódó Los Angeles-i művészek, unatkozó fiatalasszonyok stb.) tudtával és beleegyezésével készítette hol leplezetlenül pornográf, hol inkább csak vicces és zavarba ejtő fotóit, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy a modellek időnként maguk is részt vettek alkotói folyamatban, vagyis a kompozíció megtervezésében.

K. fotóinak egyik jellegzetességét egyrészt a rituálészerű ismétlődések, a vissza-visszatérő modellek, díszletek, kiegészítők és beállítások adják, másfelől pedig a kreatív és meglehetősen szokatlan módon felhasznált  kellékek, amelyek mintha afféle avantgárd fétistárgyként szolgálnának. Néha maga a művész is megjelent a fotókon: rendszerint a földön fetrengve, egykedvűen tűrve, ahogy valamelyik nő az arcán tapos. Másik kedvenc, nagyon sokszor, szinte rögeszmésen feldolgozott témája – és ezt tényleg nem tudjuk egyszerűbben megfogalmazni – a hátulról fotózott ruhátlan modell, aki valami indokolatlan és egyáltalán nem oda illő tárgyon ül; ezek a képek annyira erősek – főleg, ha sorozatként nézzük –, hogy már csak miattuk is megéri egy kicsit elmélyedni John Kayser Kodachrome pornójában.

Kayser egyébként soha nem mutatta be nyilvánosan a műveit (sőt, nagy valószínűséggel senkinek nem mutatta meg ezeket). 2007-ben, miután meghalt, egy újsághirdetésében kínálták eladásra a hagyatékát régi bútorok és pornó szöveggel, ami szerencsére valamiért felkeltette egy műgyűjtő érdeklődését; a titokzatos Los Angeles-i kéjenc kultusza pedig azóta is rendületlenül épül.  

További képek John K.-től: anothermag/featureshoot/purple diary

Egyéb cikkeink mocskos fantáziájú, de tehetséges férfiakról:

Húsz évig fotózott titokban meztelen nőket, a képei ma milliókért kelnek el

Születésnapi képeslapra kívánkozó perverzió, kínzás és okkultizmus

Sátánista pornónovellát írt Karinthy Frigyes, bíróságra is került miatta

 

kiemelt kép: Keystone/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top