Életmód

Hazánk legszebb, legnagyobb és leghíresebb fái

Csodálatos fák állnak hazánk erdeiben, öregek, hatalmasak, vagy olyanok, melyek alatt szerelem szövődött. Ajánlunk párat, amit látni kell!

Idén is, az elmúlt évekhez hasonlóan május 10-ig, a Madarak és Fák napjáig tart a nevezés az Év fájáról.
A nevezett fák, illetve facsoportok közül a szakmai zsűri választja ki azt a 12-15 döntőst, amelyekre a közönség a júliustól októberig tartó voksolás folyamán szavazhat. A zsűri minden évben kiválasztja a Hős Fát is a döntősök közül. Erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várják, melyek élete vagy élőhelye veszélyben van. Érdemes jelölni a kedvenc fánkat, legyenek azok bárhol is az országban, így ugyanis mások is megismerhetik azokat, gyönyörködhetnek bennük. Addig is mutatunk párat, amit érdemes felkeresni.

Magyarországon hatalmas tölgyek élenk.

Hatalmas, öreg kocsányos tölgy (Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images)

1. A legöregebb

A sort nem is kezdhetjük mással, mint a hédervári Árpád-tölggyel, ami alighanem Magyarország legidősebb fája. A famatuzsálem magassága 14 méter, törzskerülete pedig 720 centi. A legenda szerint az öreg kocsányos-tölgy törzsén található nyomokat nem másnak, mint Árpád vezér lovának kötőféke hagyta 907-ben, amikor a fejedelem megpihent a fa tövében, a pozsonyi csatába készülődve.
A történet szépségéből nem von le semmit, hogy a fejedelem aligha pihenhetett a tölgy lombja alatt, ugyanis a valós kora „mindössze” 700-800 év lehet.

2. A legnagyobb

Magyarország legnagyobb fája egy nyárfa, amely Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében, a Gemenci erdőben található. Törzs kerülete 12 méter, becsült magassága 30-35 méter. A körülbelül 100 éves fa sarjeredetű lehet, mivel mintegy 4 méter magasságban négy fő ágra bomlik. Sarjeredetűnek azokat a fákat nevezik, amelyek anyaállomány magjairól vagy sarjairól nőnek fel. Különleges, hogy ez a hatalmas nyárfa még most is fejlődik, növekszik.

3. Az egyetlen

Közép-Európa egyetlen libanoni cédrusa is hazánkban található, a Budai Parkerdőben. Valaha Molnár Ferenc író feleségének, Fedák Sárinak a villájához tartozó területen él, körülbelül 120 éves, magassága pedig meghaladja a 12 métert. Mivel a Libanoni cédrus nagyon lassan nő, fáját a gyanta rendkívül ellenállóvá teszi a vízzel szemben. Ezért az ókori hajósok ebből a fafajtából építették 30 méter hosszú hajóikat. Salamon király templomát is libanoni cédrusfából építették, sőt, a frigyláda alapanyaga is cédrusfa lehetett.

A hársfa virága gyógytea alapanyag.

Százéves hársfa (A fotó illusztráció. Getty Images)

4. Aki másból sarjadt

A szőkedencsi öreg hárs egy legalább 700 éves faóriás, Szőkedencs temetőjének domboldalában található. A körben álló, szorosan egymáshoz simuló hatalmas törzsek arról árulkodnak, hogy a fa egy még ősibb anyanövényből sarjadt, így ha ezt az őst is a fa részének tekintjük, akkor az is lehet, hogy 100-200 évvel idősebb a becsültnél.

5. Amit elpusztítottak a villámcsapások

A budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelyét, a Normafát is egy híres, kedvelt fáról nevezték el, amibe sajnos 1927-ben villám csapott, aminek következtében elpusztult. A Normafa eredetileg egy terebélyes öreg bükk volt , mely alatt az egyik legenda szerint Mátyás király is megpihent, de egy másik változat úgy tartja, hogy a király születésekor sarjadt ki a fa. A fát többször is villámcsapás érte, míg végül 1927. június 19-én egy villám végleg elpusztította. A Norma nevet arról kapta, hogy a környék a korabeli színészek kedvelt pihenő és kirándulóhelye volt, ide jártak azokon az úgynevezett norma napokon, amikor nem lehetett játszani. Egy ilyen alkalommal, 1840-ben Nyáry Pál átnyújtotta Schodelné Klein Rozáliának, a világhírű operaénekesnőnek a közönség ajándékát, aki örömében elénekelte Bellini Norma című operájának Casta Diva nagyáriáját.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

6. Ami mellett a betyár megpihent

A Barcs mellett álló Patkó Bandi fája egy hatalmas kocsányos tölgy, Somogy megye egyik legnagyobb fája. Nevét a legendás betyárról, Patkó Bandiról kapta. A néphagyomány szerint itt, az öreg tölgy közelében állt a Rigóczi-csárda, a közeli Vásárosbécen született Patkó Bandi pedig ehhez a fához kötötte a lovát, amíg a csárdában mulatott. A fát 1942-ben nyilvánították védetté a közelben álló, úgynevezett „lant alakú feketefenyővel” és a Rigóc-patak középső szakaszával együtt. Korát 300–400 évesre becsülik. A fa törzskerülete 700 centi.

2019. augusztus 16-án valaki egy mécsest helyezett a fa törzsébe, amitől az belülről kiégett. A tűzoltók 23 órán keresztül dolgoztak az oltáson, később a közlekedés biztonsága érdekében a fa megcsonkolása mellett kellett dönteniük. A fa túlélése sajnos azóta is bizonytalan.

A vackor vadkörtefa.

A vadkörte, más néven a vackor a madarak kedvence (Fotó: Getty Images)

7. A szerelmesek vackorja

A gödöllői vackor, az ország egyik legidősebb és talán a legterebélyesebb vadkörtefája a gödöllői Szent István Egyetem Botanikus Kertjében található. Kora 280 év, magassága 20 méter. A legenda szerint gróf Grassalkovich Antal ültette hálája jeléül, miután egy sebzett vadkan üldözőbe vette egyik vadászatán, ő pedig egy vadkörtefán talált menedéket. Hazaérve elrendelte, hogy a birtokon ezer vadkörtefát ültessenek. A 20. század elején még hét hasonló korú fa élt a parkban, de mára már csak ez az egy maradt.
Az isaszegi csata után Kossuth Lajos ennek a fának a tövében fogalmazta meg a függetlenségi nyilatkozatot, legalábbis, ha hihetünk a legendának. Sőt Erzsébet királyné minden évszakban szívesen időzött a fa alatt, állítólag itt ismerkedett meg Andrássy Gyula gróffal is, ezért a gödöllőiek a szerelmesek fájaként is emlegetik.

A legjobb sztorik fákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top