nlc.hu
Életmód
Gigantikus dokumentumfilm sorozat ünnepli a női filmrendezőket

Gigantikus dokumentumfilm sorozat ünnepli a női filmrendezőket

Hamarosan online is látható lesz több részletben a 14 órás dokumentumfilm sorozat, Mark Cousins észak-írországi filmtörténész, dokumentumfilm rendező munkája, amely a női rendezők, köztük magyar alkotók közt előtt tiszteleg.
Női filmrendezők előtt tiszteleg egy gigantikus hosszúságú dokumentumfilm

“Utazgatás közben, mikor egy-egy országban jártam, mindig megkérdeztem, hogy milyen nagy női rendezőik vannak” – mesélte a lapoknak Mark Cousins dokumentumfilmes, akit elmondása szerint a kilencvenes évek közepétől érdekelnek a női rendezők és a női filmek.

Ennek gyümölcseként született a Women Make Film című gigantikus 14 órás dokusorozat, melynek narrátorai között van Tilda Swinton és Jane Fonda is. A filmet elsőként tavaly a Torontói Filmfesztiválon mutatták be, de azóta számos ország számos televízió csatornája megvásárolta.

A filmtörténet női rendezőiről szóló sorozatot a héten teszi online elérhetővé oldalán a Brit Filmintézet, ahol május 18-tól öt héten át részletekben lesz látható, benne 183 rendezőnő munkájával. A magyar női rendezők közül Mészáros Márta és Enyedi Ildikó több filmjével is foglalkozik a dokumentumfilm sorozat.

(via)

Ha kedvet kaptatok, mi már most mutatunk néhány női filmrendezőt: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top