nlc.hu
Életmód

Koronavírus nyáron

Meglepő eredmény: könnyebben fertőződnek meg koronavírussal azok, akik nyáron otthon maradnak

Fordult a kocka, nyáron érdemes minél többször elhagyni az otthonunkat, így kevésbé fertőződhetünk meg koronavírussal.

Meglepő kutatási eredményről számolt be az amerikai Photochemistry And Photobiology című tudományos magazin, írta meg a Blikk. A pandémiát okozó Covid-19 koronavírussal 34 perc alatt képes végezni a nyári napsütés, főleg dél körül. Bármilyen felszínre is kerülnek a kórokozók – például egy fertőzött személy köhögésével –, ha a felületet éri a nap, a vírusnak semmi esélye a túlélésre, ami arra is magyarázatot ad, miért van visszaszorulóban a világjárvány.

Megöli a nyári napsütés a koronavírust.

Megöli a nyári napsütés a koronavírust. Fotó: Unsplash

Abban persze sok meglepő nincs, hogy a vírusok nem bírják az erős napsütést, de Jose-Luis Sagripanti és David Lytle, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság (FDA) két nyugalmazott tudósa célzottan a koronavírust vizsgálták az ebola és lassa vírusok viselkedésének megfigyelésekor használt modell segítségével.

Kutatásuk meglepő eredménye inkább az, hogy szerintük a sok országban még érvényben lévő kijárási korlátozás, a négy fal közé szorítottság inkább csak fokozza az emberek vírusnak való kitettségét, ugyanis a napsütésben tartózkodó emberek immunrendszere könnyebben tud reagálni a vírusra azzal, hogy a szabad levegőn kisebb fertőző erejű vírussal kerül kontaktusba – idézi a Blikk a két kutató megállapítását.

További érdekes kutatások

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top