Életmód

Autómentesítik a Városligetet és a Hősök terét

Teljesen autómentes lesz a Városliget, és a Kós Károly sétányt is lezárják az autóforgalom elől. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a fővárossal és a BKK-val egyetértésben döntött a jelentős változtatás mellett.

Vitézy Dávid közleménye szerint a Fővárosi Közfejlesztések Tanács (FKT) – amit Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezet – a közzétett kormányhatározatra hivatkozva 2023 közepét jelölte meg az előkészítési és tervezési feladatok határidejeként – írta az MTI.

A Hősök terén álló Műcsarnok idén májusban (fotó: MTI/Cseke Csilla)

A Hősök terén álló Műcsarnok idén májusban (fotó: MTI/Cseke Csilla)

A terv szerint a Kós Károly sétányt lezárják az autóforgalom elől, és a Városligetet teljes mértékben a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak adják át. A célok között szerepel az is, hogy az Állatkerti körutat is lezárják, de a forgalmi korlátozás a trolibuszokat nem fogja érinteni. A Hősök tere is autómentes lesz a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum előtt, és a Városligetben megszűnik a felszíni parkolás lehetősége: a felmerülő parkolási igényeket az épülő Dózsa György úti mélygarázs fogja ellátni. Az M3-as autópálya felől érkezőknek 1500 férőhelyes új parkoló épülhet az autópálya-bevezető-Hungária gyűrű-Mexikói út csomópontjában, a Mexikói úti kisföldalatti-végállomásnál. A cél az, hogy így az észak-pesti elővárosokból érkezők könnyebben válthassanak a kisföldalattira, villamosra vagy trolibuszra, sőt a jövőben akár vasútra is. Új közúti és villamosfelüljárót is terveznek a Nagy Lajos király útja és a Szegedi út vonalában, a váci vasútvonal és Rákosrendező fölött egészen a Béke térig. A felüljáró Zuglót és Angyalföldet köti majd össze, és a Hungária körút tehermentesítésére, valamint a Városliget elkerülésére szánják. Az új villamoskapcsolat pedig a 3-as villamosgyűrű folytatását jelenti majd Angyalföld felé. A Városligetről szinte csak rossz híreket hallottunk mostanában, ez végre valami jó.

Mindig öröm arról olvasni, amikor picit zöldebbé válik Budapest:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top