nlc.hu
Életmód

Letartóztatott állatok

10 különös történet, amikor bűnöző állatokat tartóztattak le

Bíróság elé került a mézet lopó medve ügye, kémkedés miatt rács mögé dugták a galambot. Nem vicc, néha állatokat is letartóztatnak, börtönbe zárnak. Tíz hihetetlen történet.

Az állatok azt teszik, amit az állatok szoktak, még ha ezt mi, emberek nem is nézzük mindig jó szemmel. Néha rúgnak és harapnak, tönkreteszik az ember munkáját, vagy egyszerűen olyan helyeken bukkannak fel, ahol nem látják őket szívesen. A legtöbbször könnyedén megoldódnak az ilyen ügyek, de néha a törvény szigora is lecsap szegény állatokra: őrizetbe veszik, letartóztatják, börtönbe zárják őket. Mutatunk 10 ilyen nem mindennapi esetet.

1. Rács mögé került a randalírozó kenguru

Nem mindennapi bejelentést kaptak a floridai Fort Lauderdale-i rendőrök csütörtökön reggel: egy kengurut láttak ugrándozni a forgalmas úton. A rendőrök akcióba lendültek, és kötelek segítségével nagy nehezen őrizetbe vették az erszényest, majd sértetlenül beültették a szolgálati autóba. A kétéves hím kengurut végül rács mögé dugták, de nem egy cellában helyezték el, hanem a rendőrség istállójában, ahol a lovakat is tartják. Most azon dolgoznak, hogy megtalálják a gazdáját.

2. Drogot terített a macska

Moldovában kábítószer-terjesztésért vettek őrizetbe egy macskát, miután a Pruncul falujában működő börtön őreinek feltűnt, hogy a szürke-fehér állat állandóan ki-be járkál a kerítés egyik lyukán. Összehangolt akcióban elfogták a gyanús cicát, és kiderült, hogy a nyakörvébe kábítószert rejtettek, a macska pedig rendszeresen marihuánát csempészett a fogvatartottaknak a börtönbe.

Brazíliában szintén egy macskát használtak arra, hogy tiltott csomagot juttassanak be a börtönbe. Drog helyett azonban egy szökéshez való eszközök voltak a cica testére rögzítve: mobiltelefon, fúró és reszelő. Sosem derült ki, kinek szánták a csomagot, de a cica egy menhelyre került.

3. Vandál kecskék szabotálták a Föld megmentését

Bizonyára meggyőződéses klímaszkeptikusok vagy fizetett provokátorok voltak azok a kecskék, akiket az indiai Huzurabad városában vettek őrizetbe 2019 szeptemberében. A két állat lelegelte az egyik helyi civil szervezet által – a Save The Trees mozgalom keretében – ültetett facsemetéket. Az önkéntesek azután jelentették a vandálokat a rendőrségnek, hogy mintegy 900 elültetett fából a kecskék több mint 250-et jóízűen elfogyasztott. A rendőrök tetten érés közben fogták el a kecskéket, gazdájuk pedig csak 1000 rúpia (4130 forint) kifizetése után kapta vissza az állatait.

4. Három napig raboskodott a verekedő szamár

Három napot töltött rács mögött a Blacky nevű szamár egy mexikói börtöncellában, ahová máskor a részeg randalírozókat zárják. Az állatra azért csapott le a törvény szigora, mert Chiapas állam egyik farmján megharapott és megrúgott két embert, akik komolyabb sérüléseket szenvedtek. A szamarat csak azután engedték szabadon, hogy a gazdája kifizette a sérültek kórházi ápolásának költségét, valamint a kieső munkabérüket.

„Errefelé ha valaki bűncselekményt követ el, börtönbe kerül. Nem számít, kiről vagy miről van szó”

– mondta az incidens kapcsán ellentmondást nem tűrően a helyi rendőr, Sinar Gomez. És mennyire igazat mondott! Chipas államban nem ez volt az első eset, hogy állat került a börtönbe. Korábban egy bikát zártak rács mögé, mert megdézsmálta a kukoricaültetvényeket, és tönkretett két fabódét.

5. Államközi konfliktusba csöppent a migráns majom

Pakisztáni vadőrök egy majmot csíptek fülön Bahawalpur közelében, mert illegálisan lépte át a pakisztáni–indiai határt. A Bobbynak elnevezett állat nem börtönbe, hanem Pandzsáb tartomány egyik állatkertjébe került, bár a különbséget ő valószínűleg nem vette észre. Ahogy bizonyára arról sem volt fogalma, hogy őrizetbe vétele a Pakisztán és India között feszülő konfliktus egyik epizódja volt, ő pedig csak egy szerencsétlen áldozat az ügyben. Szabadon engedéséért még egy petíciót is indítottak. 

Majom ketrecben

Letartóztatták a majmot, mert átlépte az indiai–pakisztáni határt (Fotó: Change.org)

6. Kémkedés miatt tették hűvösre a galambot

Az Indiából érkező majom őrizetbe vétele nem volt előzmény nélküli. Minden bizonnyal arra volt válasz, hogy az indiaiak rendszeresen fognak el a határ közelében pakisztáni galambokat, mondván, biztosan kémek. Legutóbb 2020 májusában vettek őrizetbe egy galambot a kasmíri régióban. A rendőrség közlése szerint a galamb meg volt gyűrűzve, a gyűrűbe pedig egy kód volt vésve, amit megpróbálnak megfejteni. A madár pakisztáni tulajdonosa is megszólalt az ügyben, azt mondta, több tucat galambot tart sportcéllal, a gyűrűben található kód pedig a telefonszáma. Végül a madár átment az indiai átvilágításon, kiderült, hogy nem kém, és szabadon engedték.

7. Káoszba fulladt a hód karácsonyi bevásárlása

Egy kíváncsi hód megunhatta az erdőt és a gátat, ezért úgy döntött, hogy kicsit körülnéz a nagyvilágban. El is jutott a Maryland állambeli Charlotte Hall nevű településre, ahol beugrott egy boltba. Lenyűgözték a műfenyők és a karácsonyi dekorációk, de kulturált vásárlás helyett elkezdte ledobálni a tárgyakat a padlóra. Az üzlet dolgozói ekkor riasztották a rendőröket, akik gyorsan a helyszínre érkeztek, és megakadályozták, hogy a hód teljesen szétverje a boltot. A félresikerült karácsonyi bevásárlás után a hódot egy vadállatokat rehabilitáló központban helyezték el.

8. Egy telekvita miatt sértegette a papagáj

A Hariyal nevű papagájt azért vette őrizetbe az indiai rendőrség, mert állandóan sértegetett egy idős nőt. A Janabai nevű 85 éves asszony többször panaszt tett, amiért a papagáj folyamatosan trágár kifejezésekkel illeti. A rendőrök meghallgatták a nőt és a papagáj tulajdonosát, aki a nő mostohafia. A Suresh Sakharkar nevű férfi elismerte, hogy két évig tanítgatta a madarat, hogy minél durvább dolgokat mondjon a mostohaanyjának. Az is kiderült, hogy az asszony és a mostohagyerek között egy régi telekvita dúl, ez állhatott a különös bosszú hátterében. A rendőrök meghallgatták a madarat is, de egyetlen csúnya szó sem hagyta el a csőrét. Ennek ellenére a papagájt elvették a tulajdonosától, és az erdészeti hivatal munkatársai vették gondozásukba.

9. Árnyékként követte az agresszív mókus

Egy nő gyanútlanul sétált a németországi Bottrop városában, amikor észrevette, hogy valami árnyékként követi. Egy vörös bundájú európai mókus loholt utána, és a nő beszámolója szerint agresszíven viselkedett, szinte üldözte őt. Miután sehogyan sem tudott elmenekülni a mókus elől, rémülten hívta a rendőrséget, akik végül elfogták a bolyhos zaklatót.

A rendőrök észrevették, hogy a mókus teljesen kimerült, ezért a gondozásukba vették, és mézet adtak minden idők legcukibb őrizetesének, aki végül egy menhelyre került.

10. Felmentették a mézet lopó medvét

Egy felbőszült méhész eljárást indított egy medve ellen, mert elege lett abból, hogy folyton megdézsmálja a kaptárban lévő mézet. A macedón Zoran Kiseloski egy ideig hangos zenével és erős fénnyel tartotta távol a méztolvajt. Ám egyszer leállt a a generátor, a fény kihunyt és a muzsika is elnémult, a mackó pedig visszatért. Ekkor szakadt el a húr a méhésznél.

Medve

Felmentette a bíróság a mézet lopó medvét (Fotó: Pixabay)

A bíróság végül úgy határozott, hogy mivel védett állatról van szó, nem lehet bezárni, és a lopásért sem büntethető. A méz ellopásával és a kaptárak tönkretételével okozott egymillió forintnak megfelelő kárt az államnak kellett megtérítenie.

Nekik is volt dolguk a rendőrökkel:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top