Évente átlagosan 68 kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki fejenként az emberek Magyarországon. Az adatot Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója ismertette péntek reggel az M1-en, és rögtön hozzátette: az uniós átlag ennél jóval magasabb.
A műsorban arról beszéltek, hogy hamarosan megváltoznak az Európai Unióban az élelmiszerhigiéniai szabályok, aminek egyik oka, hogy vissza akarják szorítani a pazarlást. Keleti azt mondta, nemcsak Magyarországon és az Európai Unióban, de az egész világon az egyik legnagyobb problémát az élelmiszerpazarlás jelenti.
Bár Magyarország ebből a szempontból nem áll olyan rosszul, de azt sem lehet mondani, hogy nincs mit tenni az ügy érdekében – fogalmazott, hozzátéve, a tudatosabb fogyasztással lehetne kezelni a helyzetet.
Szeméthelyzet Magyarországon:
- Az integetés a szemétszállítók tapsolása: „Nekünk a városban kell nap mint nap helytállnunk”
- Súlyos veszély fenyeget: összeomolhat a budapesti szemétszállítás
(MTI)