Egészség

Súlyos veszély fenyeget: összeomolhat a budapesti szemétszállítás

A kukaholding továbbra sem fizetett a fővárosnak, az utolsó tartalékok február elejéig-közepéig tartanak ki.

A kukaholding (hivatalos nevén: NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) továbbra sem utalta el azt a pénzt az FKF-nek (Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.), amivel tartozik. Arról az összegről, abból a 27 milliárdból 10 milliárdról van szó, amit még tavaly szedtek be a budapesti lakosoktól szemétdíjként. Budapest hulladékszállítása februártól azért kerülhet veszélybe, mert jelenleg üres a Fővárosi Közterület-fenntartó kasszája.

Budapest és új főpolgármestere, Karácsony Gergely mindeközben ragaszkodik az Orbán Viktor és Tarlós István korábbi főpolgármester között létrejött 2018-as megállapodáshoz, amelyben a miniszterelnök vállalta, hogy a kukaholding az összes, FKF területén beszedett díjat kifizeti az FKF-nek. A kukaholding mindeközben adminisztrációs és adategyeztetési problémákra hivatkozik, ami megakadályozza őket a kifizetésben. 

Az Index szerint Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azóta elmondta: amint megtörténik az adategyeztetés, kifizetik a 2019-ből fennmaradt 10 milliárdos összeget a Fővárosi Közterület-Fenntartó (FKF) Zrt.-nek. Az FKF cégvezetője, Mártha Imre elmondta, amennyiben a kukaholding valóban nyitott a rendezésre, 2-3 napon belül ki tudják állítani a számlát.

(Via/via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top