Életmód

Sosem gondolnád, mi lesz a kidobott fenyőfákkal

Karácsony után több mint kétmillió vágott fenyő kerül az utcára a kukák mellé, ám egy percig se gondold, hogy szemét lesz belőlük. Sőt, ha van kerted, te is hasznosíthatod őket.

Míg decemberben mindenki lelkesen díszítgeti, majd csodálja a gondosan kiválasztott fenyőfáját, addig januárban a kiszolgált karácsonyfák már mind az utcasarkon hevernek bánatosan és éktelenül, várva, hogy a kukásautó felnyalábolja őket, és a pár hetes tündöklés után megkapják a végtisztességet.

Egyes országokban a tóba dobják a kiszolgált fenyőt, hogy búvóhely legyen a halaknak, de itt nem ez lesz a sorsuk (Fotó: Molnár Szabolcs / Pixabay)

Magyarországon karácsonykor nagyjából 2-2,5 millió fenyőt értékesítenek az ünnepek alatt, és ezeknek a legnagyobb hányada a mai napig vágott fenyő, vagyis vízkereszt elmúltával mind mennek a kukába. Ha nem vásároltunk időben egy csodálatos, kínai műanyag fenyőt, vagy egy cserepeset, és mi is ilyen „egyszer használatos” fenyővel emeltük az ünnep fényét, még most sem késő, hogy környezettudatosan szabaduljunk meg a karácsonyfánk „tetemétől”. A fenyő ugyanis többféle módon is újrahasznosítható, így egy kis odafigyeléssel értelmet adhatunk a tűlevelűnk halálának.

Tedd újrahasznosíthatóvá a fát, amit kidobsz

Ha nincsen kertünk, se kandallónk, akkor más választásunk nem nagyon van, mint kidobni a megfáradt tűlevelűt. A jó hír az, hogy ezek a fák sem a szeméttelepen végzik, hanem

a város újrahasznosítja őket, és több tízezer lakás távfűtését szolgálják.

Budapesten például január és február közepe között nagyjából 500-600 ezer fenyőfát szállít el az FKF minden egyes évben, és a rendszer a vidéki városokban is hasonló. Ez azt jelenti, hogy millió feletti a kidobott, ám újrahasznosított fák száma. Ehhez azonban először nekünk kell pucérra vetkőztetnünk a fánkat és a megfelelő módon kidobni.

Először is, bár macerás lecipelni a szúrós karácsonyfát a tizedik emeletről, semmi esetre se dobjuk ki az ablakon! Fontos, hogy mielőtt kitesszük az út szélére, szedjük le róla az összes díszt, azt is, ami már nem kell, távolítsuk el az üres szaloncukor papírokat, a zárlatos égősort és még a talpat is, mert ezeket nem lehet eltüzelni.

Ha mindezzel megvagyunk, a fát helyezzük a kukák mellé úgy, hogy ne akadályozza a közlekedést a járdán és az úton sem, vagy el is szállíthatjuk az arra kijelölt gyűjtőhelyekre, Budapesten például 250 ilyen pont közül is választhatunk.

Ezután az úgynevezett fenyőfajáratok elszállítják az utcára kihelyezett tűlevelűeket, majd felaprítják, és végül a többi között a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjába kerülnek. Mivel a magas gyantatartalom miatt a fenyő kitűnő tüzelőanyag, az elégetésük során nyert energiával több tízezer lakás számára szolgáltatják a fűtési gőzt és a villamosáramot.

Bár a legtöbb város ipari tüzeléssel hasznosítja újra a fenyőket, olyan is akad, ahol komposztálják őket. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. által begyűjtött fákból például speciális komposztálási eljárás után zöld talajtakaró lesz.

Tűzifa, komposzt és mulcs is lehet a fenyőnkből

Ha kertes házban lakunk, több lehetőségünk is van a fenyő saját kezűleg való újrahasznosítására. Ha fatüzelésű kályhánk vagy kandallónk van, feldarabolhatjuk a fenyőt, és a tűzre dobhatjuk. Egy másik módszer az újrahasznosításra a komposztálás. Bár kissé időigényes megoldás, ugyanis a fenyő lassan bomlik le, ha feldaraboljuk, és a komposztáló halomra dobjuk, az idő és a baktériumok elvégzik helyettünk a munkát.

Mulcsként otthon is kiválóan újrahasznosítható a karácsony ékessége. Boríthatjuk a talajt az apróra vágott ágakkal, amik megvédik a veteményest a nagyobb fagyoktól és a kiszáradástól is. Egyes virágok pedig egyenesen rajonganak a tűlevélborításért, ilyenek például a savas talajt kedvelő növények. A begónia, a rododendron, a magnólia és a hortenzia is a savas pH-értékű talajt szeretik, ehhez járulhatunk hozzá a savanyú mulccsal.

Ó, de jó ránézni erre a képre! Nyugi, hamarosan kitavaszodik, és akkor lehet megint kertészkedni (Fotó: Manfred Richter / Pixabay)

Vannak olyan országok is, ahol a város által összegyűjtött karácsonyfák egy részét a tavak fenekére dobják, hogy a halaknak nyújtsanak búvóhelyet, vagy egészben helyezik ki őket a természetbe, így a madaraknak és a mókusoknak szolgálnak menedékül. De azért a saját fenyőnket ne dobáljuk szét a szomszédos tóban vagy erdőben!

Kreatívan is újrahasznosíthatunk

A kreatív hobbibarkácsok a kiszolgált fenyőből újra dekoratív díszeket készíthetnek, hogy feldobják a lakást. A fenyő ágaiból, valamint a feldarabolt törzséből is készíthetünk dekorációt. A fenyőfa remek alapanyag rusztikus gyertyatartókhoz, tányér- és poháralátétekhez, vagy akár a következő évi karácsonyfadíszekhez is, amiket már inkább egy kiültethető, cserepes fenyőre aggassunk majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top