Otthon

Az erdő nem házi komposztáló, ne vidd oda a zöldhulladékot!

Az erdő is szép ilyenkor, a kertben lehullott levelek is hegyekben állnak a ház előtt, mi bajunk lehet, ha kivisszük és szétszórjuk a természetben ? Nagyon is sok, ráadásul tilos!

Bármerre is járunk mostanában az országban, azt láthatjuk, hogy a kertekből sok helyen még mindig nem szállították el a zöldhulladékot, helyette hetek, sőt lassan hónapok óta szomorúan várják a sorsukat az egyre gyászosabban kinéző, ám valaha takarosan összerakott kerti hulladékos zsákok, ágkötegek. Nem csoda, hogy egyre több embernek fordul meg a fejében, hogy nem vár tovább, hanem fogja magát, és kiviszi az egészet az erdőbe. 

A kerti hulladék soha nem egyszerű ügy (Fotó: iStock)

Végül is nem szemetet vagy sittet visz ki, lehullott falevél pedig ott is van, egy kicsivel több vagy kevesebb már nem számít, sőt, egyenesen ott a helye – gondolják sokan.  Nos, ez egyáltalán nem jó ötlet: nemcsak a környezetet károsítjuk vele, hanem egyenesen tilos, ezért ha rajtakapnak, büntetés jár érte. 

Sokakkal megesett már, hogy miután az erdőben túrázva elrágcsált egy almát, büszkén hajította a csutkát a bokrok közé, mondván, hogy majd úgy is lebomlik, meg megeszik az állatok, szóval ez kifejezetten nemes tett. Nos, lehet, hogy az erdő elbír egy-egy almacsutkát, viszont mikor ennek a gondolatmenetnek a mentén egyesek a kertjükben keletkezett összes zöldhulladékot a természetbe hordják ki, hogy az ott majd úgyis komposztálódik, akkor bizony környezetkárosítást és szabálysértést követnek el.

Első ránézésre nem tűnik veszélyesnek, hogy a levágott füvet, a lenyesett gallyakat, az összegereblyézett leveleket, a rothadó gyümölcsöket és zöldségeket erdőkben rakjuk le, de sokkal többet ártunk vele, mint gondolnánk, és még pénzbírságra is büntethetnek érte, de ne csupán ez tartson vissza ettől.

 

Zöldhulladék a ház előtt – életkép a magyar vidékről decemberben (Fotó: Belső Olga)

A szakemberek szerint ha boldog-boldogtalan szétszórná a természet lágy ölén a háztáji biohulladékát, azzal nagy mértékben elősegítené az invazív fajok, mint például a parlagfű, a bálványfa vagy épp a japán keserűfű terjedését. Ezek a fajok a védett, őshonos növényzet rovására szaporodnak, kiszorítva azt, és a visszaszorításuk igen nagy erőfeszítéseket igényel.

Vagyis, ami nem az erdőben nőtt ki a földből, és nem ott hullott le, az nem is oda való, tehát ne hordjuk oda, mert ártunk vele!

Rendszerint a kerti zöldhulladék közé dobjuk a rothadó gyümölcsöket és zöldségeket is, vagy a sérült, lehullott termést, amit nem akarunk megenni. Ha viszont ezt kivisszük a közeli erdőbe, azzal remek táplálékot juttatunk a vaddisznóknak, megtelepednek, és elszaporodnak a belterületi erdőkben, a táplálékforrásnak köszönhetően nem is akarják majd elhagyni a településeket. Amin persze aztán mi leszünk felháborodva, hogy éjszakánként széttúrják a környék kertjeit (így a miénket is), holott mi hívtuk meg őket a szemetünkkel, hogy lakjanak velünk.

Nyáron fokozzuk a tűzveszélyt

Most ugyan tél van, és az örökzöldek láttán nem jut más eszünkbe, mint a bejglimámoros karácsony, viszont mikor nyáron megmetsszük a kertünkben álló fenyőt, a tuját és társaikat, azok lenyesett gallyai kifejezetten tűzveszélyessé válnak, mivel nagyon gyorsan kiszáradnak. Ha ezt elszórjuk a természetben a csapadékmentes hónapok alatt, azzal kifejezetten fokozzuk a tűzveszélyt, ugyanis ezek könnyen lángra kaphatnak és már fel is gyújtottuk a szomszédos erdőt.

Ugyanilyen veszélyt jelent az erdőkben nagy halomban lerakott zöldhulladék is, mivel a kupac belsejében végbemenő lebomlási folyamatok során olyan gázok keletkeznek, melyek könnyen vezetnek öngyulladáshoz, amiből aztán kiindulva több hektárnyi erdőt pusztíthat el a tűz. De erre nem kell emlékeznünk nyárig, egyszerűen csak azt tanuljuk meg, hogy soha, semelyik évszakban nem szabad a természetbe kihordani a zöldhulladékot.

Komposztáljunk, szállítsuk vagy szállíttassuk el inkább!

Mindez tehát azt jelenti, hogy semmivel sem kevésbé káros a zöldhulladékot szétdobálni az erdőben, mint mondjuk a műanyag palackokat vagy a gumiabroncsokat odahordani, és pont annyira illegális is, ezért jobb, ha eszünkbe se jut így tenni. 

Óvjuk a környezetet, és ha meg akarunk szabadulni kertünkben keletkezett zöldhulladéktól, válasszuk inkább a házi komposztálást, vagy ha ez semmiképp sem lehetséges, és még mindig nem jön az a fránya zöldjárat, szállítsuk be a kerti nyesedéket, avart a lakóhelyünkhöz tartozó zöldhulladék-lerakóba. Az sem biztos, hogy messzebb van, mint az erdő. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top