nlc.hu
Életmód

Karácsonyfa felhasználása

7 mód, hogy karácsonyfánk ne a szemétben végezze!

Sajnáljuk kidobni a karácsonyfát? Akkor itt az ideje, hogy adjunk neki még egy esélyt, egyúttal vissza is adunk a környezetnek!

A karácsonyfa az ünnepi szezon egyik legikonikusabb eleme, azonban a feldolgozásával és használatával kapcsolatos hagyományos módszerek sokszor nem túl környezetbarátak. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a valódi fa vásárlása a környezetbarátabb megoldás, mivel a fák nevelésével tisztul a levegő és élőhelyet teremthetünk néhány állat számára.

A karácsonyfák emellett biológiailag lebomlanak és újrahasznosíthatók, ami azt jelenti, hogy ha megfelelően dolgozzuk fel őket, akkor még az ünnepi szezon után is visszaadhatunk valamit a természetnek. A lényeg, hogy ne az utcán kössenek ki vagy a szemétlerakóban.

Földön szétterülő fenyőágak és tűlevelekkel teli lapát.

Amikor túl sok tűlevél lehullt már, akkor ideje megszabadulni a karácsonyfától

Sajnos a karácsonyfákból nem lehet jó tűzifát készíteni, de szerencsére rengeteg más módja van annak, hogy okosan váljunk meg szeretett karácsonyfánktól. Bemutatunk pár alternatívát, amellyel második életet adhatunk a kivágott fenyőnek!

1. Ültessük újra

Ha idén gyökérlabdás karácsonyfát vásároltunk, és van hátsó udvarunk, ahol akad hely egy új fa számára, a legjobb, amit tehetünk, hogy az ünnepek után minél hamarabb átültetjük. Így tovább nőhet, és ismét otthont adjon a hátsó udvar állatvilágának. Sok karácsonyfafajta, például a norvég lucfenyő és a Fraser-jegenyefenyő meglehetősen ellenálló, így valószínűleg gyorsan felépülnek, még akkor is, ha ágaik már elkezdtek lankadni.

2. Alakítsuk át madáretetővé

Még ha nem is vettünk gyökeres fát, akkor is újrahasznosíthatjuk a karácsonyfát: készítsünk etetőt a háztáji madaraknak. Tegyük ki télire a szabadba, és akasszunk rá madzagra fűzött pattogatott kukoricát, áfonyát, aszalt gyümölcsöket vagy akár egész napraforgófejet. Ráadásul az ágak némi menedéket nyújtanak a madaraknak a hideg időjárás elől, amíg falatoznak.

3. Készítsünk csonka madáretetőt

Nem szeretnénk, ha egy haldokló karácsonyfa állna egész télen az udvarunkon, de mégis szeretnénk etetni a madarakat? Vágjuk fel a fa törzsét csonkokra, és ezeket alakítsuk át madárpihenőhelynek és mini, természetes madáretetőnek. A tuskók tetején hagyhatunk néhány magot. Hogyha igazán a madarak kedvében akarunk járni, akkor fordítsuk meg mindennap a tuskót, hogy a madarak felcsipegethessék az alatt lévő férgeket és rovarokat.

4. Használjuk fel az ágakat a kertben

Vágjuk le a karácsonyfa ágait, távolítsuk el az összes tűlevelet, majd használjuk őket támasztópálcaként a hüvelyesek hajtásaihoz a kertben. A hüvelyeseknek növekedésük során gyakran támaszokra vagy keretekre van szükségük, hogy felfelé, a fény felé tudjanak nőni. A karácsonyfa ágai tökéletesek erre a feladatra, mert sok textúrával, göcsörtökkel és gallyakkal rendelkeznek, amelyekbe a borsó és a bab növekedése során belekapaszkodhat.

Ez is érdekelhet Megnézem

5. Védjük a virágágyásokat a téli fagyoktól

Vágjuk le egész örökzöld ágakat a fáról, mielőtt azok elveszítenék tűleveleiket, és helyezzük őket az évelő virágágyásokra, hogy megvédjük a szunnyadó virágokat a fagyos időjárástól. Ez segít a talaj egyenletesebb hőmérsékletének fenntartásában, és megvédi a növényeket, így azok jövő tavasszal egészségesebbek lesznek.

6. Készítsünk méhotthonokat

A gyümölcsösökben élő kőművesméhek nagyszerű beporzók, és ritkán csípnek, de nem élnek fészekben, mint más méhek, és nem is fúrnak maguknak lyukakat. Ehelyett a fában talált meglévő lyukakban élnek. Ahhoz tehát, hogy otthont teremthessünk nekik, vágjuk a fa egyes részeit apró rönkdarabokra – vagy tuskókra. Fúrjunk ezekbe körülbelül 7–12 cm mélységű a lyukakat a fába.

Lyukak egy fa törzsében.

Ilyen lyukakat kell fúrnunk a méhek számára

Figyeljünk arra, hogy ne fúrjuk át a lyukakat egészen. Amint mindez kész, csak szórjuk szét a leendő „házakat” az udvaron. Idővel majd biztosan megjelennek új szomszédaink is.

7. Tegyük otthonunk fenyőillatúvá

Gyűjtsük össze a lehullott tűleveleket, vagy akár meg is kopaszthatjuk a fenyőfa ágait. Törjük kissé össze őket (félbe is jó lesz), majd forraljuk fel vízben a tűzhelyen. Amint a víz forrni kezd, csökkentsük a hőfokot, és hagyjuk, hogy a keverék egy darabig főjön. Ez megtölti majd otthonunkat fenyőillattal, és ez tökéletes módja lesz az ünnepi szezon búcsúztatásának. Más hozzávalókat is beledobhatunk, például fahéjat vagy áfonyát.

(Forrás: The Weather Channel, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top