nlc.hu
Életmód

Mitől marad télen is zöld a fenyő?

Tudtad? Ezért marad télen is zöld a fenyő

Ősszel a lombhullató növények levelei először színesedni kezdenek, majd lehullanak, ezzel szemben a különféle tuják és fenyőfák egész máshogy reagálnak a természet ezen változására.

A botanikában örökzöld növényeknek azokat a fákat, cserjéket vagy évelő lágy szárú növényeket nevezzük, melyek nem hullajtják el leveleiket az év valamely részében, hanem azok egész évben rajtuk maradnak. Az egyes levelek élettartama az örökzöldekben néhány hónaptól több évtizedig terjedhet – olvasható a Wikipédia leírásában.  

Örökzöld növények

(Fotó: Getty Images)

Mitől örökzöld az örökzöld?

A lombhullató fákkal szemben az örökzöldek teljesen más folyamatokon mennek át az őszi-téli időszakban. A fenyők tűlevelei kisebbek, amik nem működnek túl hatékonyan, de ennek köszönhetően a fenntartásuk is kevesebb vízigénnyel jár. A leveleket a hideg ellen víztaszító anyagokkal vonja be a fa, kutinnal és viasszal. Ez a réteg a tűleveleknek a fagy ellen védelmet nyújt, és a kevés téli napfénnyel együtt is tudja folytatni a növény a fotoszintézist. Ezenfelül a tűlevelek rengeteg létfontosságú tápanyagot is tartalmaznak, mint például nitrogént, káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot. Így a nyári időszakban nem kell nagyobb energiatartalékokat felhalmoznia a fáknak, és télen is elél a növény a tűlevelekbe rejtett ásványi anyagok segítségével.

Hogy az örökzöldek örökké zöldek maradjanak

Természetesen az örökzöld növényeket is megtámadhatják különböző betegségek, ha nem figyelünk oda rájuk.

„Sajnos a köztudatban még mindig az él, hogy az örökzöldeket nem kell babusgatni, ültetés után nyugodtan az égiek kegyelmére lehet bízni, úgyis túlélnek bármit. Ez azonban nem igaz. Sőt! A klímaváltozás egyre kiszámíthatatlanabbá teszi az időjárást, ami számos kihívás elé állítja a tujaféléket is. A szélsőséges viszonyok között pedig egy legyengült, tápanyaghiányos növény nem tud megküzdeni a kártevők szívogatásával, vagy a gombás betegségekkel… Az örökzöldek esetében is fontos, hogy nem csak a növényt kell etetni. A legjobb megoldás visszanyúlni a természethez, és a talajélet erősítésén keresztül táplálni a növényeket is. Így komplex ásványi anyag és nyomelem formációkhoz juthatnak, az egyoldalú műtrágyázás helyett”– mondja McMenemy Márk hobbikertész

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top