nlc.hu
Egészség

Légúti és bőrtüneteket is okozhat, ha fenyőt viszünk a lakásba

Fontos szereplője az ünnepeknek, de akár meg is betegíthet a karácsonyfa

Ha prüszkölsz, köhögsz, viszket a szemed és a bőröd, annak lehet, hogy a lakás legszebb dísze az oka.

A karácsony az év egyik legszebb időszaka, és nyilván senki nem szeretné, ha pont ekkor döntené le a lábáról valamilyen nyavalya. Sajnos a tél a felső légúti betegségek szezonja, így erre nincsen garancia, hogy nem egy nagy csomag papírzsebkendővel, forró teát kortyolgatva bontogatjuk az ajándékokat. Talán kevesen tudják, de légúti tünetek miatt lehet, hogy nem valamilyen kórokozót kell hibáztatnunk, hanem az ünnep egyik főszereplőjét, a karácsonyfát.

Létezik ugyanis az ún. karácsonyfa-szindróma, amelynek fő tünetei közé tartozik az orrdugulás, az orrfolyás, a tüsszögés, a köhögés, a nehézlégzés, a viszkető torok és irritált szem, de bőrpír, égő érzés, viszketés is kialakulhat. Ezek alapján pedig nem nehéz kitalálni, hogy valószínűleg a fán található allergének okozhatják a problémát. És valóban, a fenyőfával együtt beköltöznek az otthonunkba a pollenek és a penészgombák is

A fenyőpollen miatt alapvetően nem kell annyira aggódni, de mivel a fa a szabadban nevelkedik, más növények pollenjei is megtapadhatnak rajta, és ahogyan szárad ki a fenyő, ezek a levegőbe kerülhetnek. Ami pedig penészgombákat illeti, egyetlen karácsonyfa több mint 50 fajnak adhat otthont, és ezek közül több is van, amelyek allergiás tüneteket válthatnak ki.

Mint a Conversation cikkében olvasható, egy kutatás szerint azután, hogy a fát behozzuk, az első három napban köbméterenként nagyjából 800 spóra van a levegőben, a negyedik naptól nőni kezd a számuk, és két héten belül akár 5000 spóra is lehet köbméterenként, a penészgomba meleg, nedves és párás körülmények között fejlődik a legjobban.

Nő fújja az orrát egy karácsonyra feldíszített szobában

Fotó: Getty Images

Fontos tudni, hogy az asztmában vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők érzékenyebbek lehetnek az allergénekre, tüneteik súlyosbodhatnak, emellett a a bőrproblémákkal, például kontakt dermatitiszel küzdő emberek hasonlót tapasztalhatnak. Egy kutatás szerint az allergiások 7 százalékánál jelentkeztek a tünetek, miután felállították a karácsonyfát.

„Az asztmás emberek tünetei fellángolhatnak vagy olyan rohamot kaphatnak, ami légzési nehézséget okozhat. Azonban nem mindenki asztmás, aki allergiás reakciót tapasztal a karácsonyfák körül. Hasonlóképpen nem mindenki, aki asztmás, tapasztal allergiás reakciót” nyilatkozta az IFLScience-nek dr. Bhavini Shah.

„Ha asztmában szenved vagy korábban voltak allergiás tünetei, akkor érdemes inkább műfát venni. Ha mégis igazi mellett dönt, mielőtt behozza a házba, rázzák meg a fát, hogy a lehető legtöbb port, penészt és pollent eltávolítsák, mielőtt behozza. Ha pedig a ház leghűvösebb részében tartjuk, elkerülhetjük, hogy a penészspórák elszaporodjanak” – tette hozzá.

Persze az is segíthet, ha nemcsak megrázzuk a fát, hanem slaggal vagy más módon le is mossuk, de mindenképpen várjuk meg, hogy megszáradjon, mielőtt bevisszük a négy fal közé. Emellett hasznos lehet az is, ha megpróbálunk minél kevesebbszer hozzáérni a fához, ha megtesszük a szükséges óvintézkedéseket, hogy az ne érintkezzen a bőrünkkel, esetleg másra bízzuk a vele kapcsolatos feladatokat.

Férfi köhög egy karácsonyra feldíszített szobában

Fotó: Getty Imagess

Egy párátlanító és légtisztító is segíthet, illetve azoknak, akik tartanak attól, hogy tényleg a fenyő okozza a problémáikat, nem annak aprócska lakói, akkor szerezzen be egy kevésbé allergén fajtát, ilyen például a Douglas- vagy a Fraser-fenyő.

Természetesen azoknak is lesz dolga, akik a műfenyő mellett döntöttek. A por, a penészspóra és egyéb allergének ezen is megtelepedhetnek, tehát ezt is érdemes mindenképpen megtisztítani, mielőtt felaggatjuk a díszeket. Amikor pedig vége az ünnepeknek, érdemes egy légmentesen záródó dobozba tenni, majd azt egy száraz, hűvös helyen tárolni addig, amíg nem lesz rá újból szükségünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top