nlc.hu
Életmód

Így marad hosszú életű a karácsonyfád

Így marad hosszú életű a karácsonyfád

Nincs is annál szomorúbb, amikor egy-két hét elteltével elkezdenek hullani a fáról a tűlevelek. Hogy tudod tovább életben tartani? Segítünk!

A szakértők szerint megfelelő gondozás mellett a legtöbb vágott fenyő legalább öt hétig vagy tovább kell bírnia a strapát. Ez azt jelenti, ha november végén már valaki karácsonyfát díszít, a fája könnyen túlélheti az ünnepi időszakot. De a legtöbb szakember azt javasolja, hogy december első hetében szerezzük be a fát, hogy ne egy kiszáradt, törékeny fa álldogáljon december 24-én a nappaliban.

Milyen trükköket érdemes bevetni?

Minél tovább tartson a karácsonyfa

(Fotó: unsplash)

Válasszunk egészséges fát

Hogy minél egészségesebb és frissebb legyen a fánk, érdemes termelőktől, nem pedig út melletti árusoktól vásárolni. Az út melletti árusok portékáit külföldről importálták, ezért ezek a fák már jó néhány hetesek.

  • Keressünk egy egészséges, zöld fát a legkevesebb barna tűlevéllel.
  • Válasszunk olyat, ami árnyékos helyen van.
  • Futtassunk át néhány ágat a kezünkön. Ha nem marad a tenyerünkben tűlevél, az remek jel.
  • Emeljük fel a fát néhány centiméterrel a földtől, majd dobjuk le a törzset. Minél kevesebb tűlevél hullik le, annál jobb!

Vágjunk le a törzsből

Amikor karácsonyfát vásárolunk, ellenőrizzük, hogy az eladó frissen vágott-e a törzséből.  Ezzel a törzs megszabadul minden megszáradt gyantától, amely megakadályozhatja a fát abban, hogy felszívja a vizet.

Ha nem állítjuk fel azonnal a fát, tegyük egy vödör vízbe, fűtetlen helyiségbe. Amikor bevisszük a lakásba, ismét vágjunk a törzsből egy hüvelyknyit, hogy segítsük a víz felszívódását.

Naponta ellenőrizzük a karácsonyfa vízszintjét

A legjobb, ha a vízszintet napi szinten ellenőrizzük: a lényeg, hogy mindig elfedje a törzs vágott részét. Ha így teszünk, akkor nem szárad ki olyan hamar a vágott fánk. Ha lehetséges, a lakás leghűvösebb szobájába állítsuk fel, ezzel is késleltetni tudjuk a kiszáradását.

Szakértő vélemény szerint, ha a fa már nagyon kivan száradva, azaz elkezdi hullatni a tűlevelét, ne várjunk, szedjük le. Minél jobban halogatjuk, annál több lesz vele a munka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top