nlc.hu
Életmód

Borablakok Firenzében

Pestis korabeli szokást elevenítettek fel Firenzében a koronavírus miatt

A koronavírus miatt újra megnyitottak a borablakok Firenzében, amelyeket a pestisjárvány idején használtak a 17. században.
Borablak Firenze

A koronavírus-járvány miatt a vendéglátósok új megoldásokat kénytelenek bevezetni, hogy ne veszítsék el a vendégeiket, de közben betartsák a járványügyi óvintézkedéseket is.

Firenzében egy évszázadost módszert, a borablakon keresztüli kiszolgálást élesztették újra. Az apró borablakokat (buchette del vino) a 17. századi pestisjárvány idején használták, hogy elkerüljék a fertőzést.

Most ismét ezeken az ablakokon szolgálják ki az embereket. Nemcsak bort, hanem koktélokat, kávét és fagyit is lehet ilyen formában kapni.

A felelevenített szokás kapcsán derült ki, hogy van egy társaság, a Borablak Egyesület, amelynek az a célja, hogy óvja és népszerűsítse az ötletes kis nyílásokat. Most arra buzdítják a vendéglátósokat, hogy akinek van ilyen ablaka, használja ki a lehetőséget. Egyelőre 4-5 borablak működik Firenzében, de több mint 150 van a városban.

A hagyomány szerint a borablakoknál a pénzt nem az eladó kezébe adták, hanem egy fémlapra kellett letenni, amit aztán ecettel fertőtlenítettek.

(Kiemelt kép: Instagram/buchettedelvino)

Még több kreatív ötlet a vendéglátósoktól a koronavírus idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top