Életmód

Egy tanulmány kimutatta: a terhes nők kerüljék a kávét

Nincs egészséges szintje a fogyasztásnak, és mivel a kávé vetélést okozhat, az egyetlen biztonságos út, ha terhesen elkerülik a fogyasztását.

Az új tanulmány az elmúlt húsz év 48, a témában végzett kutatását vette alapul, és jutott erős következtetésekre. Többek között arra, hogy azért érdemes elkerülni még a minimális kávéfogyasztást is azoknak, akik épp gyerekkel próbálkoznak vagy már terhesek, mert még a minimális mennyiségű kávé is okozhat vetélést, koraszülést vagy azt, hogy a kicsi nagyon kis súllyal szülessen – írja a Dailymail.

Egy csésze kávé is veszélyes lehet a magzatra? (fotó: Pixabay)

Egy csésze kávé is veszélyes lehet a magzatra? (fotó: Pixabay)

Ugyanakkor a lap közli, hogy nem mindenki ért egyet a tanulmány eredményével, amit riogatásnak tartanak. Több szakértő szerint sem okoz jelentős kockázatot a kávéfogyasztás, ha nagyjából napi két kávén belül tartjuk a Royal College of Obstetricians and Gynaecologists kutatói szerint. Jack James professzor, az izlandi Reykjavik Egyetemen megjelent tanulmány szerzője szerint évente rengeteg olyan édesanya vetél el vagy lesz koraszülött gyereke, aki csak módjával fogyasztott kávét. Szerinte még a kis mennyiségű koffein is elég ahhoz, hogy 36 százalékkal növelje a vetélés, 19 százalékkal pedig a koraszülés kockázatát. A professzor szerint a gyerekkori leukémia és az elhízottság is ott van a kockázatok között. Szerinte a kávé azért veszélyes, mert a nők nagy része a terhessége alatt is fogyasztja, miközben áldott állapotban a szervezet sokkal lassabban tudja feldolgozni az így bekerülő koffeint. Még az emberi szervezet általában 5 óra alatt felezi le a kávé hatását, egy 38. hetében járó nő esetében ez 18 órát is jelenthet, és ezalatt nála a koffein felgyorsíthatja a magzat szívverését, és felgyorsíthatja a véráramlást az agyában, ami többek között a megszületett gyermeknél felelős lehet a nyugtalan alvásért is.

A lap figyelmeztet, hogy ugyan a professzor megállapításai sokkolóak, nála prominensebb kutatók szerint a veszély szinte elhanyagolható mértékű, és az izlandi tanulmányban felsorolt tüneteket valószínűleg más okozhatta a nőknél, és nem a koffein. A tanulmányt azzal is támadják, hogy feltűnően kevés benne az egyértelmű bizonyíték, így nem biztos, hogy érdemes rögtön kidobni az otthoni kávéfőzőnket.

Olvasnál a kávéfogyasztás pozitív hatásairól is?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top