Életmód

Az idei dinnyetermés felét elvitte a rossz idő

Vannak olyan régiók, ahol már véget is ért a dinnyeszezon.

Rossz évet zárnak idén a dinnyetermelők, mivel az úgynevezett terméskötődés időszakában tapasztalható hűvös, csapadékos időjárás miatt a várt mennyiségnek csak a fele termett, ezt a hiányt pedig csak részben fedezték a megszokottnál magasabb árak – írja a Világgazdaság

A lap értesülései szerint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, Gubacsi Zoltán azt mondta, hogy a békési és baranyai régióban már vége is van a dinnyeszezonnak, viszont kifejezetten szerencsés, hogy az egyébként is később esedékes szabolcsi dinnyeszüret a kései érés miatt fáziskésésben van. Ezen a területen termesztik a hazai dinnyetermés harmadát. 

A dinnyetermés felét elvitte a rossz idő

A dinnyetermelők közül többen nagyon rossz évet zárnak, még a magas árak ellenére is (Fotó: Getty Images)

A rossz termésre már a korai érésű dinnyefajták hozama láttán lehetett következtetni. A lassabb fejlődés miatt az egész szezonban 10-15 nappal később indultak be a megszokott folyamatok.

A gyenge szezon miatt az árak emelkedtek, kilogrammonként 60-70 forint körüli átlagos felvásárlási ár jellemző – összehasonlítva, a KSH adatai szerint 2014-18 között átlagosan 31-41 forint közötti kilónkénti felvásárlási ár volt a jellemző – ami Gubacsi szerint megfelelő, azonban a hozamok kiszámíthatatlansága miatt akadnak olyan termelők, akik kifejezetten rossz időszakot zárnak. Nem a dinnye azonban az egyetlen, amelynek rendkívül felszökött az ára: egy kiló idared almáért akár 900 forintot is elkérhetnek.

Nem segítette a helyzetet, hogy a dinnye idei termőterülete csak négyezer hektár körül alakult, ami nagyjából 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ennek ellenére beindult az export is, az idei szezonban Németország mellett Csehország és a szomszédos országok jelentik a magyar dinnye fő felvevőpiacát. 

Íme néhány finom recept, ha sikerül jó minőségű dinnyét vásárolni: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top