Életmód

Szürreális fotó készült az oregoni erdőtüzekről

Az USA nyugati partvidékén több helyen is tüzek pusztítanak.

Ismét lángba borult az Egyesült Államok nyugati partja: Kaliforniában egy, a születendő babák nemének közlésére szolgáló, úgynevezett gender reveal party során fellőtt tűzijáték lobbantott fel komolyabb erdőtüzet, míg az innen északra található Oregon és Washington államokban közel 60 helyen lobbant fel tűz az erdők környékén. A helyzet annyira súlyos, hogy Kate Brown, Oregon állam kormányzója szükségállapotot hirdetett ki, miután – a CNN értesülései szerint – több már mint 930 négyzetkilométeres területen (ez Budapest alapterületének csaknem duplája) tombolnak a lángok, emiatt pedig már  több ezer embert kellett otthonaikból kitelepíteni. 

„Ami most történik, arra nemzedékenként legfeljebb egyszer kerül sor” – érzékeltette a helyzet súlyosságát Brown. A tüzek kialakulásának kedveztek a száraz időjárási körülmények, ám a szakértők szerint majdnem biztos, hogy a legtöbb esetben emberi mulasztás okozta a bajt. 

Eközben Kaliforniában már szűk 9000 négyzetkilométeren pusztítottak a lángok, amelyeket jelenleg egyáltalán nem tud féken tartani az állam tűzoltósága, köszönhetően az erős szélnek. A tűz csak Kaliforniában eddig legalább 360 épületet pusztított el, az elmúlt napok során pedig 30 percenként perzselt fel egy, a Central Parkkal megegyező méretű területet.

Hatalmas erdőtűz pusztít az USA nyugati partján

Ez a kép az egyik kaliforniai tűzről készült, de Oregonban is súlyos a helyzet (Fotó: Getty Images)

Oregonban a tűzoltókat is evakuálják

Kalifornia északi szomszédjában sem jobb a helyzet. Kate Brown úgy fogalmazott, hivatali ideje alatt szinte minden évben tanúja volt „történelmi” erdőtüzeknek, de ami idén történik, arra még nem volt példa.

„Egyes helyeken annyira nehéz és veszélyes a helyzet, hogy még a tűzoltókat is kitelepítjük” – mondta a kormányzó egy sajtótájékoztató során. Az államban három börtönt is ki kellett üríteni a Salem városának környékén tomboló tüzek miatt. 

A helyzet komolyságát jól mutatja az alábbi, szintén Salem környékén készült fotó. A Twitteren közzétett képhez azt írta a posztoló, hogy az délben készült, a képre pedig semmilyen szűrőt, filtert és effektet nem tettek rá. Vagyis, Oregon állam egyes részein jelenleg ilyenek a látási viszonyok – nappal is. 

Arról egyelőre nincs információ, hogy a mostani tüzeknek voltak-e halálos áldozatai, de az biztos, hogy az anyagi kár jelentős.

További cikkeink természeti katasztrófákkal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top