nlc.hu
Életmód

őszi diéta étrend

Ősszel kezded a ditétát? Segítünk, hogy mit lehet ilyenkor enni

Az ősz remek időszak a fogyásra, a legjobb, ha idényzöldségekkel és gyümölcsökkel vágsz a diétába.

Az ősz (és persze a tél) az egyik legjobb időszak a diétára, ha fogyni szeretnél. Ilyenkor nincsenek csábító programok, nincsenek nagy lángosozások, nehezebb elcsábulni a cukros fagylaltokra, és a hűvös estéken jólesnek a meleg, zöldséges vacsorák. De nemcsak a fogyás, hanem az egészséged miatt is oda kell figyelni arra, hogy ősszel minél több zöldség kerüljön a tányérodra. Ha viszont kifejezetten a fogyás a cél, akkor főleg eljött a te időd, a változatos, diétás étkezés nem csupán a napsütötte hónapok privilégiuma, jöjjenek az őszi diétához való ételek!

Melegítsd fel a tested és lelked!

Ahogy esik a hőmérséklet, úgy van egyre nagyobb szükség arra, hogy belülről melegítsd fel magad. Nem a hideg, nyers gyümölcsök és zöldségek időszaka az ősz, sokkal inkább a párolt és sült ételek felé kell ilyenkor fordulni, hogy egyensúlyba kerüljön a tested és lelked. Ehhez a legjobb út, ha a szezonális gyümölcsök és zöldségek közül választasz, ezeket kiegészíted teljes értékű gabonával és sovány húsokkal – már kész is a diétás étrend őszre.

Mit egyél az őszi diéta során?

  • Gyökérzöldégek: répa, tök, édesburgonya, zeller, cékla, retek.
  • Gabonák: barna rizs, quinoa, zabpehely, köles.
  • Hüvelyesek: csicseriborsó, bab, lencse
  • Gyümölcsök: alma, körte, gránátalma
  • Fűszerek: gyömbér, kurkuma, fahéj, rozmaring, bazsalikom.
Így egyél, ha ősszel diétázol

Az őszi diétában egy jó répakrémleves tökéletes vacsora (Kép: Getty Images)

Így néz ki az őszi diéta egy napja

1. Reggelire remek ötlet enni egy jó zabkását, növényi tejjel készítve. Keverj bele almát, gyömbért, pár szem mandulát, és szórd meg fahéjjal. Teljes értékű reggeli lesz így, amitől garantáltan nem fogsz éhezni.

2. Ebédre ne sajnáld magadtól a sok zöldséget és az egészséges zsírokat. Sőt, a napi adag teljes értékű gabonát is ebédre érdemes enni, köretnek quinoa vagy köles a tökéletes választás. Legyen a tányéron fehérje sovány hús formájában, vagy tengeri hal, sok grillezett zöldség és persze a fent említett szénhidrát. Ha az őszi zöldségekből főzeléket készítesz ebédre, akkor ne tegyél bele lisztet, tejfölt, mert egyik sem lesz a diétád barátja, inkább önmagával sűrítsd a főzeléket.

Tipp:

Ha megéhezel az étkezések között, akkor ne nyúlj a csoki után, inkább készíts egészséges nassolnivalót magadnak. Pár szem mandula vagy kesudió csodákra képes, de készíthetsz kurkumás növényi tejet is, ami elveri az éhséget és még a zsírégetést is segíti. Vagy keverj ki egy kevés zsírszegény túrót natúr joghurttal, szórd meg fahéjjal, és kész a remek uzsonna.

3. Vacsorára kalóriaszegény ételt javaslunk, a legjobb, ha egy jó, meleg zöldséglevessel ünnepled meg a nap végét. Persze a tésztát ne pakold bele inkább, ha fogyni szeretnél, de hidd el, anélkül is jól fogsz lakni egy gazdag levestől. A legjobb, ha nagy kondérral főzöl belőle, és a család is azt eszi vacsorára, egyrészt hogy ne vigyenek kísértésbe a kolbászos kenyérrel, másrészt pedig az ő egészségüknek is jót tesz egy szép adag zöldség.

Via

Még többet a diétákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top